IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Синергон холдинг АД

За подгласници екипът ни определи Кремиковци, ТК Холд и Каучук

15:00 | 02.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Синергон холдинг АД
Книжата на Синергон холдинг са поредният победител в рубриката на Investor.bg „Акция на седмицата“. За подгласници екипът ни определи Кремиковци, ТК Холд и Каучук.

Дяловете на Синергон холдинг регистрираха повишение от 14,35% за петте търговски сесии до ниво от 8,13 лв. при обем от общо 64 015 броя. В края на миналата седмица бе публикуван консолидираният финансов отчет на дружеството за деветмесечието, който показа ръст на печалбата от 4,3 пъти спрямо съответния период на миналата година до 9 млн. лв.

Гладът на инвеститорите за качествени акции през последните месеци възвърна интереса към някои от големите бивши приватизационни фондове, най-вече Индустриален холдинг България и Синергон холдинг. Тези компании притежават характеристиките на „сини чипове” – голяма пазарна капитализация, висока ликвидност и доверие на инвеститорите в мениджмънта. Синергон холдинг впечатли пазара със силните си финансови резултати за деветмесечието. Компанията отчете над 270% ръст на печалбата на неконсолидирана база и над 330% на консолидирана база. “, каза за Investor.bg Никола Цокев от Българска Пощенска Банка.

Освен това, мениджмънтът на дружеството демонстрира добра воля за развитието на дружеството като публично и през тази година поднесе няколко приятни изненади за инвеститорите – две увеличения на капитала на холдинга, както и увеличение на капитала свързано с нарастване на дела на миноритарните акционери на Топливо – най-голямото дъщерно дружество на Синергон холдинг. Обявеното вчера ново увеличение на капитала на холдинга с права в размер на 30% ще повиши още повече интересът към акциите му.“, добави още Цокев.*

Вчера от компанията обявиха, че Съветът на директорите е взел решение за увеличение на капитала на дружеството до 18,36 млн. лв. чрез издаването на 4,237 млн. нови акции с номинал от 1 лев и емисионна цена от 7 лв.

Синергон холдинг е мажоритарен собственик в 21 предприятия и притежава дялови участия в други 3 дружества. В портфейла на компанията влизат към момента 81,5% от капитала на Топливо, както и 79,26% от Гранд Хотел Пловдив.

Дяловете на Кремиковци регистрираха най-силен спад през седмицата сред представителите на широкия индекс BG40. Компанията понижи пазарната си капитализация с 8,14% до ниво от 15,24 лв. за ценна книга.

Сделки по позицията бяха сключвани само в четвъртък и петък, тъй като от понеделник търговията с книжата на дружеството бе спряна за три борсови сесии. Причина за наложената мярка бе неизпълнението на задълженията на Кремиковци относно представянето на актуален финансов отчет.

През седмицата компанията публикува резултатите си към края на второто и третото тримесечия на тази година. Загубата към края на месец септември възлиза на 217,4 млн. лв. спрямо 78,25 млн. лв. за първите девет месеца на 2005.

На 16 ноември Кремиковци въведе в експлоатация втора инсталация за непрекъснато разливане на стомана, която според ръководството на комбината, ще спомогне за повишаването на качеството на продукцията и ще намали енергийните и суровинните разходи, както и вредните за околната среда емисии.

На противоположния полюс бяха дяловете на ТК Холд, които поскъпнаха с малко над 30% на седмична база до ниво от 2,49 лв. при общ изтъргуван обем от над 32 хил. броя. Това бе и най-силното повишение в рамките на BG40 тази седмица.

Във вторник стана ясно, че холдингът реализира печалба от 585 хил. лв. за деветмесечието в сравнение със загуба от 323 хил. лв. към 30 септември 2005. Основният капитал на компанията е 4,27 млн. лв., а собственият към края на септември достига 13,4 млн. лв. ТК-Холд има инвестиции в капитала на общо 44 дружества, от които 22 – дъщерни.

Книжата на пазарджишкото предприятие Каучук АД добавиха близо 25% към стойността си през седмицата до ниво от 47,61 лв. В петък по позицията бе достигнат и нов исторически максимум от 50 лв. за ценна книга. За последните 12 месеца акците на Каучук са поскъпнали над 8 пъти.

В началото на ноември бе публикуван финансовият отчет на дружеството за деветмесечието, който показа ръст на продажбите от 66% на годишна база до 21,3 млн. лв. Финансовият резултат за периода е положителен в размер на 615 хил. лв. спрямо 590 хил. лв. преди година.

*Цитираното мнение има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Каучук АД(KAU)

ТК-ХОЛД АД(TCH)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още