IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - САФ Магелан АД

Книжата на компанията регистрираха повишение от близо 12% на седмична база на фона на общата негативна тенденция на БФБ-София

13:40 | 07.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - САФ Магелан АД

Книжата на САФ Магелан бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”, след като регистрираха повишение от близо 12% за петте сесии на фона на общата негативна тенденция на БФБ-София.

Позицията зае и 25-то място по ликвидност за изминалата седмица с общо 78 сделки, въпреки че акциите на САФ Магелан се търгуват на “Неофициален пазар”, “Б”. Пазарната капитализация на компанията достигна 39,4 млн. лв., след като в петък акциите затвориха при средна цена от 22,95 лв. за брой.

Предметът на дейност на САФ Магелан АД е свързан с търговия, съхранение и логистика на хранителни стоки, предимно на охладени и замразени продукти. Дружеството притежава хладилна база в столичния квартал “Дружба”, както и хладилни автомобили с които доставя, до всяка точка на България.

Компанията е публично дружество от юли 2005 година, когато бе осъществено публично предлагане на 150 нови акции с номинал от 10 лв. и емисионна стойност от 30 лв. за брой. Записани бяха 71 633 акции. Тогава наименованието на дружеството бе Стърджан Акуафармс България. На БФБ-София книжата на компанията се търгуват от 21 септември 2005 г.

През юни 2006 г. Стърджан Акуафармс България промени наименованието си на САФ Магелан и намали номиналната стойност на акциите от 10 лв. на 1 лв.

През май миналата година бе изнесена информация, че САФ Магелан е получила предложение от чуждестранен инвеститор за закупуване на дружеството за сумата от 35 млн. евро. Тогава капитализацията на компанията бе малко над 20 млн. лв. По-късно офертата бе оттеглена, в резултат на оправеното обвинение от страна на КФН към изпълнителния директор и основен акционер в САФ Магелан, Георги Георгиев, за търговия с вътрешна информация.

През ноември 2007 г. стана ясно, че германската компания Gausepohl Fleisch е отправила официално писмено предложение за закупуване на 25% от акциите на САФ Магелан АД, но към момента все още няма информация за сключена сделка.

През април тази година Мидъл Юръп Опортюнити Фонд III, който е част от холандската група Middle Europe Investments (MEI), закупи 6% от капитала на САФ Магелан АД. В интервю за Investor.bg от фонда уточниха, че съотношението цена/печалба на акция (P/E) на компанията е сравнително ниско, а темповете на растеж са високи.

Към момента САФ Магелан има неконсолидирано P/E от 11,66. За първото тримесечие на годината дружеството отчита нетни неконсолидирани приходи от продажби на стойност 7,352 млн. лв., което представлява ръст от 4,2 пъти на годишна база, а нетната печалба възлиза на 382 хил. лв. при 227 хил. лв. за същия период на миналата година.

През април тази година САФ Магелан  придоби 100% от капитала на Камарко дистрибутори ЕООД, което от своя страна притежава 100% от капитала на Ресторант Бос ЕООД. Консолидираните приходи на САФ Магелан за първото тримесечие, в които влизат резултатите на Камарко дистрибутори, са в размер на 14,49 млн. лв., а печалбата е 688 хил. лв.

От САФ Магелан очакват през 2008 г. консолидираните приходи от продажби да надхвърлят 50 млн. лв. Ще бъдат насочени допълнителни усилия към развиване на дейността на групата в Румъния и Македония, се казва още в материалите към тримесечния финансов отчет на компанията. САФ  Магелан възнамерява да стартира и интернет магазин за хранителни стоки.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 

Свързани компании:

САФ Магелан АД(6S2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още