IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Слънце Стара Загора-Табак

Новината, че цигарената фабрика ще бъде продадена чрез БФБ, доведе до значителен инвеститорски интерес

14:02 | 28.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Слънце Стара Загора-Табак

Книжата на Слънце Стара Загора – Табак АД бяха избрани за победител в ежеседмичната класация на Investor.bg за акция на седмицата.

Компанията попадна в центъра на инвеститорското внимание след новината, че ръководството на Булгартабак Холдинг АД е одобрило предложението за преструктуриране на дружеството. Плановете предвиждат продажба на цигарената фабрика в Стара Загора чрез Българска фондова борса.

Според предвидените промени, Слънце Стара Загора ще бъде предложена за продажба заедно с лиценза за производство на цигари. Плановете за търсене на купувач на тютюневия завод идва като стъпка по подобряване на състоянието на Булгартабак. Опитите за стабилизиране на държавното предприятие доведоха до значителни съкращаване на персонала в Стара Загора през април, като тогава близо 70 на сто от заетите в завода получиха предизвестия за прекратяване на трудовите правоотношения.

За петте борсови сесии пазарната капитализация на Слънце – Табак се повиши с близо 50 на сто при прехвърлен обем от 2 262 акции. Цената, при която завърши търговията в петък беше 12,24 лв. за акция. Най-силен интерес към акциите на дружеството имаше в четвъртък, когато бяха прехвърлени над 1 000 акции и беше постигната цена на затваряне 13,60 лв. за акция.

За първото тримесечие на годината дружеството отчете загуба в размер на 1,43 млн. лв., при положение, че за съпоставимия период година по-рано е регистрирана печалба от 579 хил. лв. Собственият капитал на Слънце Табак е възлиза на 7 705 млн. лв., а активите на дружеството към края на първото тримесечие са в размер на 19,52 млн. лв. – над два пъти по-малко от стойността им година по-рано.

Параметрите на публичното предлагане, за което съобщиха от Булгартабак в средата на седмицата са следните:

  Миноритарен пакет Мажоритарен пакет
Брой акции 20854 900000
Процент от капитала 1,77% от капитала 76,41% от капитала
Място на предлагане БФБ-София АД БФБ-София АД
Фази на предлагане Всички фази Непрекъсната фаза
Предлагани лотове Произволен брой 1
Брой акции в един лот От 1 до 20 854 900 000 + непродадните акции от миноритарния пакет
Вид поръчка на предлагане Лимитирана от всички видове FILL OR KILL с лимитирана цена
Начална дата и час на предлагането 11 юли 2008 г., 09:30 ч. 14 юли 2008 г. 11.30 ч.
Крайна дата и час на предлагането 14 юли 2008 г. 12.00 ч. 14 юли 2008 г. 12.00 ч.
Условие за подаване на поръчка При необходимост, в зависимост от търсенето Поръчката се подава в произволно време от всеки 30-секунден интервал, освен ако в тови интервал посредникът подаде лимитирана поръчка и/или пазарът е във фаза „Прекъсване за нестабилност – VOLA”
Лимитирана (минимална) цена (лв. за акция) 18,9 Постигната референтна цена

Свързани компании:

Слънце Стара Загора-Табак АД(SUN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още