IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университети масово се нанасят в молове и офис паркове

Нарасналото търсене на нови квалификации от безработните в САЩ кара университети и колежи да наемат пустеещи молове и офис сгради за учебни центрове

16:49 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Университети масово се нанасят в молове и офис паркове

Нарасналото търсене на нови квалификации от безработните в САЩ кара университети и колежи да наемат пустеещи молове и офис сгради за учебни центрове

Собствениците на търговски центрове и офис паркове в САЩ, които свикнаха с липсата на наематели от началото на рецесията, срещат неочаквани спасители в лицето на частни колежи и университети, пише Wall Street Journal.

Поради нарасналото търсене на нови квалификации от останали без работа служители или току-що завършили училище младежи, университети и колежи, наемат пустеещи молове, супермаркети и офис сгради и ги превръщат в учебни центрове. Въпреки че съществуват някои трудности при пригаждането на търговски помещения за учебни цели, университетите са желани наематели, които обикновено плащат за десетки хиляди квадратни метри незаети площи и водят нови клиенти в близките магазини.

„Това е един от малкото сектори, които се справят добре и всъщност е един от малкото сектори, които имат растеж“, казва Дарън Шибуя, директор на CresaPartners, компания за недвижими имоти, която през последните години е работила с много университети.

University of Phoenix на Apollo Group Inc. е един от университетите с най-много нови учебни площи за последните три години. Компанията има вече над 200 учебни центрове в 39 щата.

Kaplan College на Washington Post Co. в Лас Вегас се е преместил в бившите помещения на веригата за електроника CompUSA в града и новият кампус на университета сега е разположен на два пъти по-голяма площ.

Собствениците на търговските площи обикновено предлагат солидни отстъпки в наемите срещу ремонт, докато много от университетите и колежите имат стабилно финансово покритие, което ги прави перфектни наематели в дългосрочен план.

Въпреки настоящия бум в сектора учебни заведения, които имат планове за бързо разрастване, трябва да избягват прекалено агресивните стратегии, предупреждават анализатори. Между 2000 г. и 2005 г. Universal Technical Institute Inc. удвои капацитета си, но беше неприятно изненадан от бързия растеж на американската икономика в средата на десетилетието, който накара много потенциални студенти да предпочетат да започнат работа веднага.

В допълнение към перспективите за намаляване на безработицата, което би намалило броя на потенциалните студенти, експлозията от интернет университети може също да забави разрастването на традиционните университети. Според Eduventures Inc. през 2014 г. студентите, които взимат курсове и получават дипломите си по интернет, може да достигнат 20 процента в сравнение с 11 на сто през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още