IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. жилища в София чакат купувач в момента?

В процес на изграждане в столицата и региона се намират още 3 800 жилища

11:10 | 02.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
10 хил. жилища в София чакат купувач в момента?

В София и в района около столицата в момента се предполага, че има около 10 хил. жилища, които стоят непродадени, сочат неофициални данни.

Наред с тях понастоящем в процес на изграждане се намират още 3 800 жилища, които се очаква да излязат на пазара в близко бъдеще.

Това показват данни, цитирани от инвестиционния фонд Sofia Property Fund Limited.

От фонда отбелязват, че през второто полугодие на 2009 г. броят на принудително отнетите жилища е отчел ръст, въпреки че все още не е стигнал нива, при които да представлява „значителен фактор на жилищния пазар“.

Броят на апартаментите ново строителство, които са предложени на пазара през периода, е бил много ограничен. В момента се развиват и се очаква да излязат на пазара единствено онези проекти, които са били започнали преди кризата и вече са наполовина завършени.

Специално през последното тримесечие на миналата година на практика не е бил започнат нито един нов проект.

Дори още по-ограничено остава предлагането на висококачествени жилища, като тези, които все пак се развиват, са проекти, за които е било осигурено финансиране преди кризата, но са били забавени поради административни пречки. Много жилищни проекти бяха замразени поради недостиг на финансиране или поради ограничено търсене.

Търсенето - две основни тенденции

В края на третото тримесечие и началото на четвъртото на 2009 г. търсенето започна да се покачва, макар и с много бавни темпове, след като по-рано беше почти замряло. Фактори за началния процес на възстановяване бяха понижените цени и бавният спад на лихвените проценти, както и активността от някои опортюнистични купувачи.

По отношение на купувачите се оформят две основни тенденции – купувачи, разполагащи с бюджет, който през 2009 г. би бил достатъчен за едностаен апартамент, сега търсят двустаен. Други са такива, които преди кризата въобще не бяха в състояние да си купят жилище, сега активно търсят малки, едностайни апартаменти.

По данни на King Sturge основната част от търсенето е фокусирана върху жилища с цени под 1100 евро на кв. м за напълно завършен апартамент. Сделки много рядко се сключват преди или много близо до края на строителните работи.

Като цяло пазарът се движи от търсенето и купувачите се стремят да се възползват от пазарните условия като договарят оптимални условия и цени.

Пазарът на индивидуалните инвеститори изчезна почти напълно през 2009 г., като в момента търсенето се движи основно от демографски обосновани фактори, казват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
то въпросът е колко качествени са тия 10 000 жилища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
стог
преди 13 години
Светът е във финансова криза, ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
10 хиляди жилища са нищо! Това са по-малко от 0,2% от общия брой жилища. Специално в София ни чака дефицит на качествени имоти за живеене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Има ли предлагане - цени надолу !Няма ли предлагане - цени нагоре!----останалото е глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още