fallback

Въпреки общата тенденция за по-евтини жилища в някои райони се отчита ръст

Според данни на Адрес цените на жилищата в София бележат среден растеж от 1,5 на сто за полугодието

13:01 | 08.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Въпреки общите тенденции на спад на пазара на жилищни имоти в България, цените в някои райони в София започват да се покачват, показва анализ на компанията за имоти Адрес.

„Ръстът на цените в столицата за последната година е безспорен, като нивата през първите шест месеца на 2010 г. отбелязват среден ръст от 1,46% спрямо предходното полугодие“, казват от компанията.

Според нейните данни покачване с 2 до 7% за полугодие се наблюдава в някои от районите на София, сред които Редута, Овча купел, Младост. В Дианабад и Слатина пък нивата са се покачили с над 10% за последните шест месеца. Понижение на нивата с до 11% за полугодие се наблюдава в райони като Надежда, Красно село, Дървеница, Витоша.

Според публикуван наскоро доклад на компанията за имоти Bulgarian Properties спадът в жилищните цени в столицата за второто тримесечие е 16%.

Между 470 и 1062 евро е излизал на купувачите квадратен метър жилищна площ в столицата през първите шест месеца на 2010 година, сочат данните на „Адрес недвижими имоти“ на база реално сключени сделки. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като Модерно предградие, Обеля и Овча купел. Най-високи пък са били цените в района на Оборище, Манастирски ливади, Борово и Студентски град.

От Адрес казват, че около 250 евро е сумата, за която са се наемали двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първото полугодие на 2010 година. Сред районите, в които наемите са се движели между 200 и 300 евро, са дори Център и Иван Вазов, както и Борово, Бъкстон, Лагера, Редута, Манастирски ливади, Дианабад. При едностайните жилища в столицата пък средните наемни нива са между 150 и 200 евро. Тристайните апартаменти започват от около 210 евро (за района на Люлин), но не надвишават 400 евро, сочи анализът.

Общата тенденция на спад на цените на жилищата вече не е новина, но това се оказва недостатъчно, за да донесе успокоение на пазара, казват от компанията. „Все по-трудно се сключват сделки - броят на огледите расте, както и активността на банките в отпускането на ипотечни кредити, което кара продавачите да се оттеглят в очакване на по-добри времена за изгодна продажба на своите имоти. Купувачите от своя страна имат желания и планове, но решенията им са трудни и се отлагат във времето.“

Липсата на яснота и общата нерешителност е единствената ясна тенденция, която се очерта на пазара през първото полугодие на 2010 г.

„Пазарът е изключително специфичен и всичко е възможно – както да продадеш на изключително висока цена, така и да купиш на уникално ниска”, споделя Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес.

„Погрешно се мисли, че ситуацията на пазара в момента е само в полза на купувачите... Но от известно време продавачите не се чувстват притиснати да продават на всяка цена и се оттеглят”, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
fallback