fallback

Цените на жилищата в Пловдив без промяна от началото на годината

Занапред се очаква цените да се запазят на същото ниво, като при част от жилищата може да има и поскъпване, прогнозират брокери

16:40 | 08.07.10 г. 7

Цените на жилищата в Пловдив като цяло запазват нивата си от началото на 2010 г., смятат болшинството от брокери, анкетирани от Investor.bg.

Според някои от агенциите продавачите сега са склонни на по-малко отстъпки от цената при преговорите с купувача в сравнение с началото на годината и дори се наблюдава леко покачване в цените на новозавършените апартаменти.

Най-голям е интересът към най-евтините предложения на пазара с цена от 500 евро на кв. м, посочват специалистите. На тези цени могат да се намерят жилища по квартали като Тракия и Кючук Париж, казват от агенция Инвеста, откъдето подчертават, че на пазара няма оферти от под 500 евро на кв. м.

Според Олимпия Консулт контингентът от купувачи, за които е належащо да се сдобият с жилище, се насочва към оферти от до 30 хил. евро, като в някои случаи се предпочита покупка на панелен имот.

Освен най-евтините, търсени са и жилищата в най-високата ценова категория, смятат от Инвеста. Най-предпочитани райони за покупка са централните части на града, Кършияка и до Новотела. В центъра, по данни на компанията, в момента цените са между 800 и 850 евро на кв. м. В Кършияка жилищата се продават за 600-650 евро на кв. м, а до Новотела цените наподобяват тези в центъра.

Занапред се очаква цените да се запазят на същото ниво, като при част от жилищата може да има и поскъпване, прогнозират от агенция Диметра. Други компании изказаха очаквания с условен характер. Според Инвеста купувачът ще продължава да се ръководи от медиите, а според агенция Тракия развитието на пазара ще зависи от политиката на банките и строителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
fallback