IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 84% от испанските купувачи на жилища офертите остават твърде високи

Въпреки това общото възприятие на цените на имотите се подобрява спрямо 2005 г., когато 95% от испанците са считали жилищата за надценени

11:13 | 13.07.10 г.
За 84% от испанските купувачи на жилища офертите остават твърде високи

Офертните цени за продажба на жилищни имоти в Испания все още са твърде високи, като надценяването е около 20%. Това смятат 84 на сто от хората в страната, които търсят да закупят имот, сочи проучване, цитирано от Spanish Property Insight.

Над половината от участниците в проучването мислят, че цените ще паднат с около 10,5% тази година.

Въпреки това в сравнение с предишния път, когато е било провеждано същото проучване, общото възприятие на цените на имотите се е подобрило. През 2005 г. 95% от испанските кандидат-купувачи са били на мнение, че имотите са надценени с между 30% и 50%.

„Все още битува схващането, че имотите са надценени, макар и по-малко, вероятно в резултат на това, че цените според официалната статистика падат от две години”, обяснява експертът от сектора на недвижимите имоти проф. Хосе Гарсия Монталво в проучването на местната Фондация на спестовните банки FUNCAS.

Добър ли е сегашният момент за покупка на имот? В отговора си на този въпрос испанските купувачи на имоти са разединени. Общо 55,5% казват „Да“, като за основна причина посочват ниските лихви, докато 44,5% отговарят „Не“.

Проучването разкрива също, че повечето кандидат-купувачи вярват, че пълното възстановяване на пазара ще отнеме около 7 години и половина, въпреки че една по-малка група са по-оптимистично настроени, че възстановяването ще настъпи много по-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още