IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на офис наемите в София продължава да се забавя

Наемите са се понижили с 1,67% за второто тримесечие и с 14,71% за последната година

11:22 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на офис наемите в София продължава да се забавя

Спадът на наемите на първокласните офис площи в столицата е забавил темповете си през последното тримесечие, сочи доклад.

За второто тримесечие на 2010 г. наемите са се понижили едва с 1,67%. За сравнение, понижението за последната година е 14,71%. Това показват резултатите от проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Според доклад на компанията за първото тримесечие на годината понижението на наемните нива в София беше 1,7% на тримесечна база.

Според новия доклад наемите на първокласните офиси в София са достигнали средно 14,5 евро на кв. м на месец към края на юни. Понижението от най-високата им точка през последните три години пък е 20,55%.

Според анализ на друга консултантската компания, Colliers International, наемните нива са отбелязвали спад от 25% от началото на 2008 г. досега. Тези данни са на базата на офертни цени.

Според доклада на CBRE спадът на нивата в София за последните 12 месеца е един от най-големите на територията на ЕС. Единственият пазар, който е отчел по-голямо понижение през периода, е този в Дъблин със спад от 22,47% в наемите.

За сравнение, някои пазари вече отчитат ръст в наемите, подкрепяни от стабилно търсене и динамична активност на наемния пазар. Един от тях е лондонското Сити, на който нивата са отчели ръст от 16,28% за последната година. Повишение отчитат и Уест Енд в Лондон, както и Париж, Атина, Ротердам и др.

Данните на CBRE са валидни само за обекти с конкретни показатели за качество, вид и размер. Също така степента, в която тези данни са подкрепени от реални доказателства вследствие на сключени сделки, варира за различните пазари и периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още