IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата на Острова ще поевтиняват през следващите пет години

По-бързите темпове на ръст на инфлацията ще водят до обезценка на британските имоти, прогнозират от NIESR

11:14 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата на Острова ще поевтиняват през следващите пет години

Цените на жилищата във Великобритания ще намаляват в реално изражение през следващите пет години заради инфлацията в страната, която ще расте с по-бързи темпове от стойността на имотите.

Това прогнозира Националния институт за икономически и социални проучвания в Обединеното кралство (NIESR), който прави едни от най-надеждните прогнози за развитието на британската икономика.

От института очакват жилищата да се обезценят с около 8% в реално изражение до 2015 г., което показва, че темповете на ръст на инфлацията ще изпреварват темповете на поскъпване на имотите.

Това означава, че след отчитане на инфлацията реалните цени на жилищата ще се върнат на нивата си от 2003 г.

Това ще затрудни допълнително семействата с ипотечни заеми в комбинация с високата безработица в страната и увеличението на данъците, предвидено от британското правителство, като част от мерките за борба с големите бюджетни дефицити на страната.

Изчисления на Capital Economics показват, че благосъстоянието на домакинствата във Великобритания ще намалява с 3 хил. паунда на година заради обезценката на жилищата, съгласно мерките за изчисление, приети със спешния бюджет на Великобритания през миналия месец.

От NIESR очакват средната цена на жилище да стигне 213 091 паунда през 2015 г. спрямо 194 235 паунда през миналата година. За да се компенсира ефектът от инфлацията през този период, обаче жилищата ще трябва да поскъпнат до 231 хил. паунда.

Жилищният пазар във Великобритания се стабилизира постепенно през тази година, след като цените се сринаха с 19,3% по време на рецесията в страната през 2008 г. и 2009 г., съгласно данните на ипотечния кредитор Nationwide.

Според NIESR вероятността от повторна рецесия във Великобритания остава малка, но се е увеличила заради обявените от правителството на премиера Дейвид Камерън планове за 40 млрд. паунда съкращения в държавните разходи през тази година.

Икономистите на NIERS смятат, че държавните икономии ще отнемат около 0,4 процентни пункта от растежа на брутния вътрешен продукт на страната през 2011 г., но допълват, че те са необходими, за да се овладее огромният публичен дълг в размер на 927 млрд. паунда.

Курсът на британския паунд срещу долара се понижава с 0,1% днес, след като се повишаваше по време на предишните четири сесии. Към 11:05 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,5574 долара, като от началото на тази година британската валута е поевтиняла с 3,6%.

Спрямо еврото обаче лирата е поскъпнала с 6,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още