IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщи вместо апартаменти – успешна формула за британските строители

Смяната на фокуса на компаниите за жилищно строителство на Острова им помога да оцелеят в условията на слаб пазар

12:45 | 30.07.10 г.
Къщи вместо апартаменти – успешна формула за британските строители

Британските строителни компании реагираха на финансовата криза, като се пренасочиха от изграждането на апартаменти към еднофамилни къщи. Една година по-късно тази смяна на фокуса се отплаща под формата на растящи маржове на печалбата, помагайки на компаниите да оцелеят в условията на слаб пазар на имоти, пише Bloomberg.

Отдръпването от изграждане на апартаменти в комбинация с 60% спад на цените на земята в страната може да повиши маржовете на оперативната печалба в сектора до около 15% след три до четири години, прогнозира Крис Милингтън, анализатор в лондонската Numis Securities. Това би било най-високото ниво от пика на пазара през 2007 г.

Компаниите за жилищно строителство започнаха да увеличават дела на къщите, преобръщайки десетгодишна тенденция към намаляване, след като банките орязаха ипотечното кредитиране, а пазарът на покупки на имоти с цел отдаване под наем се срина. Това дава възможност на компаниите да изкарват повече пари от всяка продажба, като се насочват към купувачи, които искат да живеят в имота след покупката му, а не да го отдават под наем.

Маржовете на печалба са нараснали над два пъти спрямо година по-рано в Barratt Developments Plc, най-голямата британска компания за жилищно строителство по обем, след като по-големият дял на къщите е увеличил продажните цени с 18%. Общо 69% от продадените от компанията имоти за 12-месечния период до юни са били къщи, спрямо 46% година по-рано, обявиха от компанията по-рано този месец.

“Къщите не заключват толкова много капитал като апартаментите, защото могат да се строят на етапи”, коментира Милингтън.

Новите къщи обикновено се продават по-скъпо от тези на вторичния пазар, но при апартаментите във Великобритания вече не е така. Преди 10 години премията за нови апартаменти е била 55%, по изчисления на Hometrack. За новите къщи остава около 15%.

Третата по големина компания за жилищно строителство на Острова - Persimmon Plc, е отредила 85% от парцелите си за къщи, казаха от компанията по-рано през юли. През 2007 г. този дял е бил около 70%. Маржът на оперативната печалба за първото полугодие е нараснал до 7,5% от 1,5% година по-рано.

При втората по големина компания - Taylor Wimpey, около 23% от земята се предвижда да бъде застроена с апартаменти. През 2007 г. 40% от продажбите на компаниите са били генерирани от сделки с апартаменти.

Какво искат британците

“Строителството на къщи е по-евтино и е съпроводено от по-малко проблеми“, казва Рейчъл Уеринг, анализатор в Panmure Gordon от Ливърпул. „И което е по-важно, хората искат да живеят в къщи, не в апартаменти.”

Ръстът на строителството на апартаменти на Острова се обяснява преди всичко с 19-кратното увеличение на пазара на купуване на имоти с цел отдаване под наем за периода от 1997 г. до 2007 г. Този пазар вече е значително намалял, обяснява Уеринг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още