IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Канада преживява „драматично” забавяне

Bank of Nova Scotia очаква отлив в търсенето на имоти в страната през следващата година

20:56 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в Канада преживява „драматично” забавяне

Пазарът на недвижими имоти в Канада загуби своята инерция и забави значително темповете си на растеж през последните месеци, в унисон с влошеното състояние на жилищния пазар в световен мащаб, пише Globeandmail.

Според икономисти на Bank of Nova Scotia обаче случващото се на жилищния пазар в Канада е далеч по-драматично, като прогнозират слаб отлив в търсенето през следващата година.

Именно бързите темпове на растеж на канадския имотен пазар в началото на тази година се наредиха сред главните фактори, които подкрепиха доброто представяне на канадския долар през тази година.

Канадската валута е поскъпнала с близо 4% срещу щатския долар през последните шест месеца. Канада и Австралия бяха първите развити икономики, които поведоха световната икономика към възстановяване.

Към 20:55 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0368 канадски долара.

Активността на жилищния пазар в Канада обаче се понижи през последните месеци, особено след като Канадската централна банка повиши от 0,50% на 0,75% основния лихвен процент през юли.

Търсенето на жилища в страната е намаляло не само заради по-високите лихвени нива, но и заради сътресенията на финансовите пазари, причинени от дълговата криза в Гърция, както и заради бавното възстановяване на пазара на труда в страната.

Това смята икономистът на Bank of Nova Scotia Адриен Уорън. Тя посочва, че средните цени на жилищата през второто тримесечие са нараснали с 6,8% на годишна база в сравнение с далеч по-силен годишен ръст от 16,6 на сто през първите три месеца на 2009 г.

Според нея достъпността на жилищата е намаляла през последните месеци, а увеличеното предлагане е променило пазара в полза на купувачите. Тя очаква в търсенето да настъпи лек отлив през следващата година, когато жилищните цени вероятно ще останат без промяна.

По-рано днес стана ясно, че началното жилищно строителство в Канада е намаляло с 1,6% на месечна база през юли, а продажните цени на имотите са нараснали с минималните 0,1% на месечна база през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още