IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на жилища в САЩ стигнаха рекордно ниско ниво

Броят на закупените жилища, които преди това са обитавани от други собственици, намалява с 27% на месечна и 25,5% на годишна база

17:55 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Покупките на жилища в САЩ стигнаха рекордно ниско ниво

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляха силно за трети пореден месец през юли заради високата безработица в страната, която затруднява все по-осезаемо активността на купувачите на пазара на недвижими имоти.

Състоянието му се влоши рязко през май заради изтичането на данъчните кредити, които американското правителство отпускаше дотогава на купувачите на първи имот.

Броят на закупените жилища, които преди това са обитавани от други собственици, намалява с 27,2% на месечна база до 3,83 млн. единици на приравнена към годишна база основа. Това е най-ниската стойност на показателя, откакто статистиката за него започва да се води през 1999 г.

Пазарните анализатори прогнозираха по-малък спад до 4,68 млн. единици спрямо юнската стойност на продажбите от 5,26 млн. единици.

Данните на Националната асоциация на агентите на недвижими имоти в САЩ включват продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти. Те показаха още, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с 25,5% спрямо нивата си от 5,14 млн. единици през юли 2009 г.

Средната цена на жилищен имот в САЩ се е увеличила с 0,7% на годишна база до 182 600 долара през юли. Делът на продажбите на принудително отнети имоти остава без промяна на ниво от 32% от всички сделки за втори пореден месец.

Според главния икономист на асоциацията Лорънс Юн продажбите на жилища ще възлязат на средно 5 млн. през тази година заради силната активност на пазара през първото полугодие, когато програмите на правителството за насърчаване на покупките позволяваха на купувачите на първи имот да получат данъчен кредит в размер на до 8 хил. долара.

Щатският долар поевтинява с 0,3% срещу еврото днес, като към 17:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2693 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още