fallback

Кредитекс: Покупката на офис с кредит излиза колкото наема му

Разходите за покупка и за наем са еднакви, независимо от по-ниските цени на наемите и по-високите лихви по бизнес кредитите

09:36 | 30.08.10 г. 5

Покупката на офис чрез бизнес ипотечен кредит струва колкото наемането му, сочат наблюдения на небанковото дружество „Кредитекс и ХипоКредит”. 

Разходите за покупка на офис с ипотечен кредит и за наем са еднакви, независимо от по-ниските цени на наемите и по-високите лихви по бизнес кредитите сега в сравнение с 2008 г., отчитат от компанията. За пример те посочват, че офисите до 250 кв. м в София в момента се предлагат за продажба на цени между 650 и 1000 евро на кв. м, в зависимост от местоположението. Това означава обща покупна цена от 165 хил. до 255 хил. евро.

При 100% финансиране на покупката с 25-годишен бизнес ипотечен кредит с годишна лихва от 11%, средномесечната погасителна вноска по заема ще бъде между 1617 и 2500 евро на месец (без включени разходи по прехвърлителната сделка и ипотеката), изчисляват от компанията. В същото време наемите за подобни имоти са между 6,5 и 10 евро на кв.м, или около 1625 – 2500 евро на месец (без включени разходи за депозити към наемодателя).

„Излизането от кризата ще доведе до постепенното покачване на наемите и продажните цени не само на офисите, но и на производствените и складови площи. Фирмите, които дотогава са успели да закупят собствена база, в бъдеще ще спестят средства от наем и евентуално ще могат да реализират и капиталова печалба”, коментира Красимир Гумнишки, мениджър бизнес кредитиране в дружеството.

От компанията посочват няколко основни предимства на покупката на собствен офис пред наемането му, сред които относително еднаквата вноска по кредита през целия период на изплащане, докато наемът може да подлежи на индексация. Недостатък за притежателите на собствен офис пък са разходите за поддръжка на сградaта, както и за годишните данъци и такси.

16% от всички кредити, отпуснати от „Кредитекс и ХипоКредит”, са използвани за покупка на инвестиционни имоти. От компанията очакват раздвижване на пазара на бизнес имоти поради променените съотношения продажна цена/наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
fallback