IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите поемат контрол над подразделението за имоти на Merrill Lynch в Европа

Peakside Capital ще придобие и управлява някои от фондовете за имоти на банката с общи инвестиции в имоти приблизително 500 млн. евро

14:36 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мениджърите поемат контрол над подразделението за имоти на Merrill Lynch в Европа

Управленският екип на европейското звено на подразделението за инвестиции в имоти на Merrill Lynch осъществи мениджърско изкупуване, за да създаде инвестиционна компания, която да поеме управлението над фондовете за имоти на банката.

Вследствие на сливането на Merrill Lynch и Bank of America през 2008 г. бизнесът за инвестиции в имоти на банката вече не се счита за основна дейност, пише FT.

Мениджърите на подразделението на банката са създали компанията Peakside Capital, която да придобие и управлява някои от фондовете за имоти на банката с общи инвестиции в имоти приблизително 500 млн. евро.

Наред с това Peakside ще управлява някои от допълнителните инвестиции в имоти в Европа и на Bank of America, която от своя страна ще продължи инвестициите си във фондовете.

Peakside ще има офиси във Великобритания, Швейцария, Каймановите острови и Люксембург. Наред с това тя планира привличането на капитали, насочени към заможни частни лица и институционални инвеститори.

През годините на бума Merrill използваше собствени средства за развитието на бизнеса с имоти, като привличаше и инвестиционни партньори, вследствие на което изгради портфолио от имоти и кредити, обезпечени с имоти, оценявано на над 2 млрд. евро. Въпреки това нейната инвестиционна дейност в сектора на имотите никога не придоби мащаба на други банки като Morgan Stanley или Goldman Sachs, пише изданието.

Сделката не е прецедент в сектора, като досега други банки като Citigroup също предприеха стъпки за освобождаване от второстепенните дейности.

Един от фондовете, който Peakside ще управлява, разполага с капитали, предоставени от различни акционери като Bank of America, които ще бъдат използвани за бъдещи инвестиции.

Peakside ще придобие дяловете на банката във фонда Merrill Lynch European Real Estate Opportunity Fund, който разполага с капитал за инвестиции от 261 млн. евро, както и в Bosphorus Real Estate Fund I с капитал от 204 млн. евро.

Наред с това Peakside ще управлява и портфейл от инвестиции в имоти в Европа, притежавани пряко или индиректно от компании в групата на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още