fallback

Апартаментите в Манхатън поскъпнали с 14%

Някои представители на сектора обаче се опасяват, че ръстът на индикаторите може да направи така, че пазарът да изглежда малко по-силен, отколкото е в действителност

09:52 | 04.10.10 г.

Цените на жилищните имоти в Манхатън, най-скъпият голям жилищен пазар в САЩ, изглежда се стабилизират и може би дори се повишават. Апартаментите там са поскъпнали с между 7,5% и 14% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочат доклади на местни агенции за имоти, цитирани от CNNMoney.com.

Медианната цена за продаден апартамент през тримесечието е достигнала 890 хил. долара, по данни на Brown Harris Stevens и Halstead Group. От Corcoran Group отчитат цена от 900 хил. долара, а от Prudential Douglas Elliman – 914 хил. долара.

Това е трето поредно тримесечие на ръст на цените, което се тълкува като сигнал, че пазарът на имоти в Манхатън се стабилизира. Същевременно предлагането на имоти за продажба е нараснало значително по-слабо спрямо пика от март миналата година.

„Сега пазарът в Ню Йорк е много нормален, това е завърнал се към основите си пазар“, коментира Пам Либман, изпълнителен директор на Corcoran.

Имотите се продават по-бързо отпреди, отчита Джонатън Милър от оценителската компания Miller Samuel, която изчислява цените за Prudential. Средният имот, продаден през тримесечието, се е задържал на пазара само 127 дни спрямо 167 през третото тримесечие на 2009 г.

Всички тези данни обаче може да направят така, че пазарът да изглежда малко по-силен, отколкото е в действителност, смята Милър.

„Цените не растат наистина“, казва той. „Индикаторите се повишават, но само защото се завърнахме към по-нормален микс от продажби.“

Местната икономика също се възстановява – всяко десето работно място, създадено в частния сектор тази година, е в Ню Йорк. Капиталовият пазар, който винаги е бил ключов фактор за финансовата стабилност и потребителското доверие в града, се е повишил с над 10% през тримесечието.

Всичко това допринася за завръщането на жилищния пазар към „старото нормално състояние“, без на практика да расте, посочва Милър. „Световната икономика все още не е подходяща, цените не скачат.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
fallback