IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 80 сгради в стария Пловдив пред срутване

Поддръжката на стария град и всичко в него по закон е задължение на общината, независимо че е държавна собственост, заяви заместник-министърът на културата Тодор Чобанов

17:28 | 07.10.10 г.
Около 80 сгради в стария Пловдив пред срутване

Около 80 сгради в архитектурния резерват Старинен Пловдив са пред срутване, в пълна разруха са древните крепостни стени, каза пред журналисти заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

Сред най-занемарените обекти са Небет тепе и дори един от символите на града - "Хисар капия", уточни той, цитиран от БТА.

Резултатите са от направена преди месец по заповед на министър Вежди Рашидов проверка на състоянието на резервата.

Сред причините за това състояние на стария град Чобанов посочи лошата хигиена, руините и най-вече паразитната растителност, която унищожава хилядолетната архитектура и мраморните блокове на античния театър.

Поддръжката на стария град и всичко в него по закон е задължение на общината, независимо че е държавна собственост, заяви заместник-министърът. Според него общината ще има достатъчно средства за поддръжката на архитектурния резерват, ако има план за неговото управление и го стопанисва гъвкаво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още