IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческа процедура срещу Румъния – 18 месеца да уреди реституцията на имоти

Румъния има 18 месеца да вземе мерки за компенсация на бивши собственици на имоти, които все още не са обезщетени адекватно

12:40 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Историческа процедура срещу Румъния – 18 месеца да уреди реституцията на имоти

Европейският съд за правата на човека нареди на румънската държава да направи това, което тя не успя за последните 20 години по отношение на реституцията на имотите, като откри „пилотна“ процедура срещу Румъния, пише ZF.

Съдът даде на страната срок от 18 месеца, за да вземе мерки за уреждането на въпросите с реституцията на имотите на собственици, които все още не са обезщетени адекватно.

Румънската страна ще трябва да осигури 21 млрд. евро от бюджета си, за да компенсира бившите собственици, на които са били отнети правата по време на комунистическия режим.

Поради липса на финансови средства през последните 20 години местната власт бе принудена да изправи собствениците пред необходимостта да преминат през истински юридически лабиринт, като им предложи като компенсация акции от държавния Фонд „Имоти“.

Той бе създаден през 2005 г. от румънското правителство, за да компенсира лицата, „чиито активи бяха насилствено отчуждени от комунистическия режим“, се казва на сайта на фонда. Този модел се прилага особено в случаите, в които не е възможно възстановяване на правото на собственост върху отнетите или сравними с тях активи.

В момента един от най-големите акционери във фонда с 44% е румънската държава. Първоначалната идея беше тя постепенно да намали своя дял, а фондът да бъде листнат на борсата в Букурещ.

От изданието обаче коментират, че акциите във фонда в момента нямат никаква стойност предвид това, че той все още не е листнат пет години след своето създаване.

Засипан с над 1000 дела от лица, чиято собственост е била национализирана от румънската държава, съдът в Страсбург е избрал две реституционни дела, на базата на които тази седмица той е стартирал пилотната процедура срещу Румъния.

В свой документ като „пилотна процедура“ Европейският съд за правата на човека определя ситуация, при която в дадена държава е констатирано нарушение в прилагането на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Наред с това съдът установява и „систематичен проблем“ в законодателната рамка на същата страна, който води до нарушението на конвенцията, от което е „засегната цяла класа от индивидуални лица“.

Тези лица на теория имат основание да защитават своите права по съдебен ред поотделно. В много случаи може вече да има множество идентични жалби във връзка с въпросния проблем, които са изпратени в съда или се очаква да бъдат подадени в скоро време.

Според съда логиката на процедурата е вместо всеки един случай да бъде разглеждан поотделно, да се спомогне за създаването на условия на национално ниво, които да уредят всички тези потенциални дела.

В тази връзка всички реституционни дела, внесени в съда от страна на румънски граждани, са били замразени за 18 месеца, през което време румънската държава ще трябва да вземе всички юридически, бюджетни и административни мерки, необходими за компенсация на бившите собственици.

„Трябва да се гледа положителния аспект на тази процедура: румънската държава получи гратисен период от 18 месеца, за да реши проблемите, свързани с нарушението на правото на собственост“, коментира Хорациу Раду, представител на Европейския съд за правата на човека в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още