IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Техномаркет оманска собственост?

Equest има 12 месеца да реши относно продажбата на веригата за електроника

14:31 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще стане ли Техномаркет оманска собственост?

Веригата за електроника Техномаркет и този път не попадна в портфолиото на оманския държавен фонд SGRF, след като мажоритарният собственик на веригата Trans Balkan Investments Ltd. (TBIL), бившият Equest Investments Balkans Limited, предоговори своето споразумение с фонда.

Според новите условия Equest има 12 месеца да изготви стратегия за продажбата на своя дял в Техномаркет, с която да погаси задълженията си към оманския фонд. В противен случай фондът ще получи собствеността върху Техномаркет, както и правото на такса от 8,5 млн. евро.

Фондът, който имаше опция върху дела на Equest в Техномаркет, се е съгласил да отложи правото си да упражни опцията за срок от 12 месеца.

Предистория

Equest притежава 61,83% в Техномаркет чрез своето 100% дъщерно дружество Axis Retail N.V.

Според сключено преди година споразумение между Equest, Техномаркет и австрийското подразделение на Raiffeisen, Equest трябваше да изплати на банката 20 млн. евро до края на 2009 г. За да обезпечи това плащане, Equest получи гаранция на същата стойност от Citibank, която бе издадена в полза на Raiffeisen.

Гаранцията от своя страна бе подкрепена от кредит, който Equest получи от оманския фонд, който е и миноритарен акционер в Equest. Тази втора гаранция към оманския фонд бе обезпечена с дела на Equest в Техномаркет, който за целта на споразумението между двете страни бе оценен на 20 млн. евро.

В началото на 2010 г. Raiffeisen реши да изиска 17 млн. евро от гаранцията от Citibank на името на Equest. Това задвижи процес от упражняване на верижни гаранции, според който Citibank упражни правото си върху гаранцията от оманския фонд, който от своя страна заяви, че са налице предпоставки, за да упражни и той правото си върху Техномаркет.

Новото споразумение

Това доведе до необходимостта Equest да направи стъпки за промяна в споразумението. Днес от компанията съобщават, че са постигнали нови условия по договора, според които оманският фонд се е съгласил да забави упражняването на правото си за придобиване на Техномаркет с 12 месеца.

В замяна на това Equest ще изплати такса на фонда в размер на 8,5 млн. евро в момента, в който той разполага със средствата, но не по-късно от датата на получаване на приходите от продажбата на дела си в Техномаркет или на достатъчна част от тях. Също така Equest се задължава да изплати на фонда още 15% от тези приходи, както и 30% от сумата над 45 млн. евро, ако продажбата на дела в Техномаркет достигне такава стойност, наред с няколко други финансови условия за плащания към оманския фонд.

В случай, че приходите от продажбата на дела в Техномаркет не са достатъчни за удовлетворяването на горните условия, то фондът има право да упражни правото си да придобие Техномаркет, като Equest ще продължи да дължи таксата от 8,5 млн. евро.

Наред с това, при постъпването на оферта за придобиването на Техномаркет от трета страна, оманският фонд ще има правото да участва с конкурентна оферта за сделката. Фондът ще има право също и на назначаването на финансови консултанти, които да съветват Equest относно операциите на Техномаркет, като при определени условия тези консултанти може да бъдат назначавани и в борда на Техномаркет.

През август бе обявено, че Equest обмисля различни варианти за продажбата на Техномаркет, след получени няколко оферти за дела на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още