IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се бум на нови хипермаркети в Румъния догодина

Общо 19 нови хипермаркета в резултат на 250 млн. евро инвестиции ще отворят в страната през 2011 г.

11:59 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очертава се бум на нови хипермаркети в Румъния догодина

Хипермаркетите в Румъния се подготвят за своята най-голяма експанзия от началото на кризата през 2011 г. Тези планове обаче все още не са подкрепени от ръст в потреблението, който тепърва се очаква да настъпи, пише ZF.

Около 19 нови хипермаркета се очакват в Румъния на базата на обявени планове за нови обекти, както и на тези, които в момента са в процес на изграждане. Според изданието общата инвестиция в тези магазини възлиза на 250 млн. евро.

Това е сигнал за очаквано възстановяване на пазара, смятат експерти, цитирани от списание Business Construct.

Почти всички вериги хипермаркети, присъстващи в страната, се очаква да отворят нови магазини през 2011 г.

Въпреки че тези планове за експанзия са наполовина от нивата, които бяха регистрирани през 2007 и 2008 г., това ще бъде първата година от периода на кризата, когато биват размразени проекти за нови хипермаркети.

Никой на пазара не очаква да бъде възобновена офанзивата за пазарен дял на големите вериги за хранителни стоки в мащабите от периода 2006-2008 г., когато Real, Kaufland и Auchan правеха първите стъпки в страната, пише изданието.

Сред най-активните през 2011 г. може би ще бъде Cora, която бе веригата с най-ниски темпове на експанзия по време на бума. Догодина се очаква тя да отвори пет нови обекта.

За разлика от нея най-големият играч на румънския пазар - Carrefour, се очаква да отвори само един хипермаркет – в Букурещ на площи, наети още през 2007 г.

Нови вериги

Със своя обем и нарастваща покупателна способност румънският пазар отдавна привлича погледите на световните вериги.

Миналия месец бе обявено, че най-голямата британска търговска верига Tesco проявява интерес към пазара.

Шведската верига модни магазини H&M също планира да стъпи на пазара в Румъния през 2011 г.

Lidl също се очаква да бъде сред веригите, които ще се разширяват активно в Румъния, у нас и в региона през следващите години.

Наскоро бе съобщено, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне кредит от 200 млн. евро за експанзията на Lidl.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още