IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ губят общо 1,7 трлн. долара от стойността си тази година

Очакваният тазгодишен спад е по-голям от намалението през 2009 г. и с него общата загуба на стойност спрямо пика на цените през юни 2006 г. възлиза на 9 трлн. долара

11:30 | 09.12.10 г.
Жилищата в САЩ губят общо 1,7 трлн. долара от стойността си тази година

Общата стойност на жилищата в САЩ е на път да намалее с над 1,7 трлн. долара тази година на фона на увеличаващите се процеси за принудителни отнемания на имоти и след изтичането на данъчните кредити за купувачите, прогнозират от компанията за данни в сектора Zillow Inc., цитирани от Bloomberg.

Очакваният тазгодишен спад е по-голям от намалението с 1,05 трлн. долара през 2009 г. и с него общата загуба на стойност от пика на жилищните цени през юни 2006 г. възлиза на 9 трлн. долара, посочват от базираната в Сиатъл компания.

Заради спада на цените на имотите се увеличи броят на собственици на имоти, които дължат по ипотеките си повече, отколкото струва жилището им, казват от Zillow. Делът на тези собственици е достигнал 23,2% през третото тримесечие от 21,8% в края на 2009 г.

„Предвид това, че принудителните отнемания са близо до рекорд в края на 2010 и делът на собствениците, които дължат по ипотеките си повече от цената на жилището си, продължава да е висок, не изглежда вероятно първата половина на 2011 да донесе голямо облекчение”, казва Стан Хъмфрис, главен изпълнителен икономист на Zillow. „Правителствените стимули могат само временно да задържат прилива.”

Над 1 трлн. долара от загубата на стойност на жилищата тази година е реализирана през втората половина, сочат данните.

Само в 31 големи града в страната, или по-малко от една четвърт от общо 129, които следят от Zillow, е отбелязан ръст на жилищните цени тази година.

Данните потвърждават други прогнози за продължителна слабост на американския жилищен пазар. Цените на жилищата в САЩ ще паднат с до 11% до 2012 г. заради слабото търсене и растящия инвентар, заявиха вчера от Morgan Stanley.

Цените ще паднат с до 36% спрямо пика си от 2006 г., преди да достигнат дъното, изчисляват анализаторите на Morgan Stanley. Продажбите ще останат слаби през следващата година на фона на затегнатите условия за кредитиране, казват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още