IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ подновиха възходящия тренд

Търсенето на ипотечни заеми в САЩ е паднало до най-ниските си нива за последната близо една година

17:36 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на жилища в САЩ подновиха възходящия тренд

Покупките на вече обитавани жилища в САЩ се увеличиха за трети път през последните четири месеца, след като през юли отчетоха рекорден спад до най-ниското си ниво за последните десет години.

Месечният доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) показа, че продажбите на обитавани апартаменти и еднофамилни къщи са се увеличили с 5,6% на месечна база през ноември до 4,68 млн. единици. Данните са на приравнена към годишна база основа.

Броят им обаче остава с 27,9% под нивата от ноември 2009 г., когато активността на пазара се увеличи заради програмата на американското правителство за отпускане на данъчен кредит от до 8 хил. долара на купувачите на първо жилище.

Именно през ноември 2009 г. програмата трябваше да изтече, но впоследствие срокът й бе удължен до края на април 2010 г.

Според Лорънс Йън, който е главен икономист на асоциацията, ако създаването на нови работни места в страната продължи, това ще стимулира покупките на жилища и ще компенсира изцяло негативния ефект от повишението на лихвените нива.

Отделни данни показаха по-рано днес, че търсенето на ипотечни заеми в САЩ е паднало до най-ниските си нива за последната близо една година.

Това се дължи до голяма степен на увеличението на лихвените проценти по заемите за покупка на имот, които вървят нагоре през последните шест седмици. Това показаха данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ, цитирани от Ройтерс.

В рамките на седмицата до 17 декември броят на молбите за нови ипотечни заеми или за рефинансиране на вече отпуснати такива намалява с 18,6% до най-ниското си ниво от 1 януари 2010 г.

Четириседмичната средна стойност на показателя, която е по-точен ориентир за тенденциите на пазара на ипотечно кредитиране, отчита спад от 9,8 на сто. Това се дължи в най-голяма степен на силния спад в търсенето на рефинансиране за вече отпуснати ипотечни заеми заради покачването на лихвените нива.

Според анализатори заради слабото търсене на ипотечно кредитиране продажбите на жилища ще бъдат ограничени през следващите няколко месеца. Лихвените проценти по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва в САЩ скочиха до средно 4,85% през миналата седмица. Средното ниво за последните 15 години е 4,22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още