IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ остават ограничени за седми месец

Броят на сключените сделки се намира с 21,2% под миналогодишните си нива, а цените са се понижили с 2,7% до 213 хил. долара

17:38 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на нови жилища в САЩ остават ограничени за седми месец

Покупките на нови жилища в САЩ се увеличиха незначително през ноември, но остават силно ограничени за седми месец, след като през октомври паднаха близо до най-слабото си ниво в исторически план.

Активността на пазара на нови жилища намаля в края на пролетта с изтичането на програмата на щатското правителство за подпомагане на купувачите на първи имот, като през последните седем месеца броят на сключените сделки е под 300 хил. единици на приравнена към годишна основа база.

През юни бе регистриран най-малкият брой сделки в този пазарен сегмент, откакто данните се водят през 1963 г., а пред октомври бе отчетено второто най-слабо ниво.

През ноември покупките на новопостроени жилища нарастват с 5,5% на месечна база до 290 хил. единици на приравнена към годишна основа база. През юни те намаляха до рекордно ниските 267 хил. единици, а през октомври бяха на ниво от 275 хил. единици.

Медианната цена, при която са се извършвали продажбите на нови жилища през ноември, е намаляла с 2,7% на годишна база до 213 хил. долара. През октомври тя падна до под 195 хил. долара, отчитайки най-ниското си ниво за последните седем години.

Продажбите на нови жилища се намират с 21,2% под миналогодишните си нива, като една от причините за това е изтичането през април на програмата на правителството за подпомагане на купувачите на първо жилище с данъчен кредит до 8 хил. долара.

Данните за покупките на нови имоти не отговориха на очакванията за увеличение до 301 хил. жилищни единици.

При сегашното предлагане и темпове на продажби на пазара трябва да минат 8,2 месеца, за да се изчерпа цялото предлагане.

Вчера стана ясно, че покупките на вече обитавани жилища в САЩ са се увеличили с 5,6% на месечна база през ноември, но търсенето на ипотечни заеми в страната е намаляло до най-ниските си нива за тази година заради покачването на лихвените проценти.

Активността на жилищния пазар е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката и зависи до голяма степен от пазара на труда и лихвените равнища в страната.

Продажбите на новопостроени еднофамилни къщи се увеличаваха до април, когато скочиха над 500 хил. единици благодарение на федералната програма за отпускане на данъчен кредит до 8 хил. долара за купувачите на първи имот, която изтече в края на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още