IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Хонконг и Австралия най-скъпи спрямо доходите

Имотите в САЩ изглеждат най-достъпни, като цените там са 3 пъти по-големи от средните годишни доходи на домакинствата

16:07 | 24.01.11 г. 3
Жилищата в Хонконг и Австралия най-скъпи спрямо доходите

Жилищата в Австралия са най-недостъпни във финансово отношение сред англоговорящите държави, докато тези в САЩ са най-евтини, ако се направи сравнение на цените спрямо доходите на хората, сочи проучване на базираната в Илинойс консултантска компания Demographia.

Цената на средното жилище в Австралия е 6,1 пъти по-голяма от брутния годишен среден доход на домакинство, сочи докладът, който сравнява данни за третото тримесечие на 2010 г. Жилищата в САЩ изглеждат най-достъпни, като цените там са 3 пъти по-големи от средните годишни доходи на домакинствата. Хонконг пък е най-скъпият град в проучването, като имотите там са 11,4 пъти по-скъпи от годишната стойност на доходите. Той беше най-недостъпният пазар във финансово отношение и в миналогодишното проучване.

Австралия се е превърнала от „пример за умерено оценени висококачествени жилища за средната класа“ в „най-недостъпния жилищен пазар в англоговорящия свят днес”, пише в доклада, цитиран от Bloomberg. „Всички най-трудно достъпни пазари се характеризират с по-ограничителна регулация на ползването на земя, което на практика повишава цената на земята и прави жилищата по-трудно достъпни.”

Медианната жилищна цена в Австралия през октомври е била 460 хил. австралийски долара, по данни на компанията за проучвания RP Data. В САЩ през декември цената е била 168 800 долара, по данни на Националната асоциация на брокерите на имоти.

В Хонконг жилищните цени са скочили с над 50% през последните две години благодарение на ниските лихви, растящата икономика и приток на купувачи от Китай.

„Социални проблеми“

„Високите жилищни разходи могат да бъдат оправдани, ако производителността и средните доходи на населението нарастват със съответстващ темп“, коментира Реймънд Соу, професор в Hang Seng Management College в Хонконг. „Те създават много социални проблеми в Хонконг, защото икономическият ръст облагодетелства само хората с високи доходи и отделни професионални групи.”

Пазарите, на които жилищните цени са 5,1 пъти по-големи от доходите на домакинствата или повече, се считат за крайно недостъпни според доклада, който сравнява големи градски пазари в Австралия, Канада, Хонконг, Ирландия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.

Всички основни пазари с финансово достъпни жилища, т.е. такива, на които жилищата са до 3 пъти по-скъпи от годишните доходи, се намират в САЩ, като най-достъпният голям град е Атланта, където средната жилищна цена е 129 хил. долара, сочи докладът.

Най-недостъпният голям пазар в САЩ е Сан Франциско, където цената на жилищата е 7,2 пъти по-голяма от доходите, следван от Сан Хосе (6,7 пъти), Сан Диего (6,2 пъти), Ню Йорк (6,1 пъти) и Лос Анджелис (5,9 пъти).

Във Великобритания близо две трети от големите градски пазари са крайно недостъпни.

Близо 85% от жилищата в големите градове в Австралия са над 5,1 пъти по-скъпи от средните доходи, с което страната е с „най-интензивен жилищен натиск“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
@ГорнитеЧетете бе! "...са най-недостъпни във финансово отношение сред АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ държави..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
lio58
преди 13 години
Когато правите някакви твърдения посочвайте и източниците. Иначе хората се съмняват дали казват истината или искате да ги манипулирате.В България средната заплата около 550 лева за семейство 550 евро или 1 кв.м жилищна площ на месец. Средното жилище от 80 кв.м ще се купи за 80 месеца или 6 години и осем месеца. Изчисленията са приблизителни и ако някой знае точните цифри да ги поправи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
peter1964
преди 13 години
статията не отговаря на истината в Бьлгария цената на жилищата е 8 пьти по голяма от брутният годишен доход на едно семейство така че у нас те са по скьпи отколкото в Австралия по този показател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още