IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евреи си търсят имотите по света, изгубени по време на Холокоста

Източна Европа ще бъде основна цел на претенциите в началото на новата програма

13:13 | 18.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Евреи си търсят имотите по света, изгубени по време на Холокоста

Израелското правителство, съвместно с Еврейската агенция, отговорна за имиграционната политика на еврейската диаспора, стартират глобална инициатива, целяща да идентифицира имотите, „изгубени или откраднати“ по време на Холокоста, пише Haaretz.

Целта на програмата е оцелелите жертви и техните наследници да могат да възстановят правата си върху своите изгубени имоти или да получат компенсация за тях.

По думите на председателя на агенцията Натан Шарански това е първата подобна, координирана инициатива от Втората световна война насам.

Програмата ще бъде съпроводена от мащабна рекламна и информационна кампания. Първият етап ще има годишен бюджет от 9 млн. израелски шекела (1,8 млн. евро) и ще цели да идентифицира потенциалните бивши собственици, които имат право да претендират за своите имоти. Тези претенции ще бъдат насочени основно към правителствата в Източна Европа, се казва в съобщението.

В рамките на проекта ще бъде изграден и колцентър, който ще обслужва заинтересованите на 13 езика.

Основание за инициативата е резолюция, подписана през 2009 г. от 46 страни в Прага, според която те са поели ангажимент да компенсират жертвите и техните наследници за имотите на територията на съответната държава.

Малко след падането на комунистическия режим повечето страни в Източна Европа са приели разпоредби, позволявайки на евреите да претендират за реституция на имотите. Въпреки това поради различни причини досега са били компенсирани едва „малък брой от собствениците с минимални плащания“, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
moderast
преди 13 години
'По-голямата част от тях са отнети и никога не са върнати или платени, което означава, че се губят между 115 млрд. и 175 млрд. долара по сегашните цени, сочи изследването. Според него много западноевропейски правителства са платили реституцията на малка част от отнетите активи, докато държавите в Източна Европа от съветския блок не са платили почти нищо."Като проследим събитията - Израел е изграден с пари от германските репарации. Каква стана тя - евреите освен да искат пари от света друго успяха ли за тия 50 години откак имат държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още