IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха окончателно промените в Закона за горите

Шест държавни предприятия ще управляват горските територии

11:40 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха окончателно промените в Закона за горите

Да бъдат създадени шест държавни предприятия за управление на горските територии - държавна собственост, които не са предоставени на ведомства или юридически лица, записаха депутатите в Закона за горите. Последните текстове от него бяха приети днес окончателно на второ четене. Депутатите обсъждаха и гласуваха законопроекта в продължение на няколко пленарни заседания, съобщи БТА.

Шестте предприятия са: северозападно държавно предприятие, северноцентрално, североизточно, югоизточно, югозападно и южноцентрално. Депутатите приеха и списък на 25 горски разсадници от национално значение.

В срок от една година от влизането в сила на закона лицата с удостоверение за завършен курс за оценка на гори и земя от горския фонд, издадено от Лесотехническия университет, института по горите към БАН, Националното управление по горите, Държавната агенция по горите и Изпълнителната агенция по горите, ще се вписват в регистъра на независимите оценители.

Първоначално вносителят (Министерският съвет) предвиждаше законът да влезе в сила от 1 март т. г. Поради забавянето му обаче това ще се окаже на практика невъзможно и затова председателят на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева предложи парламентът да приеме едномесечен срок от обнародването в "Държавен вестник".

На едномесечния срок се противопостави Меглена Плугчиева от левицата. Тя поиска текстовете да влязат в сила от 1 юни 2011 г., за да може секторът да се подготви и реформата да бъде проведена без сътресения в структурите.

Въпреки многото наредби, които трябва да бъдат подготвени във връзка със Закона за горите, част от които вече се пишат, министерството на земеделието ще направи всичко, за да бъде спазен гласуваният от парламента срок, заяви пред депутатите заместник-земеделският министър Георги Костов. Той все пак отбеляза, че колкото по-дълъг е срокът, толкова по-добре би било за техническата подготовка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още