IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският пазар на имоти с най-висока възвръщаемост от пет години

Капиталовият ръст на имотите в САЩ за третото тримесечие на 2010 г. бе 3,3% - най-висок от 11 години, сочи индекс

15:50 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският пазар на имоти с най-висока възвръщаемост от пет години

Пазарът на имоти в САЩ отчете най-силното си инвестиционно представяне от пет години насам с обща възвръщаемост от 15,1% за 2010 г., според данни на индекса на IPD.

Рязкото подобрение на показателя в сравнение с -18,7% обща възвръщаемост през 2009 г. се дължи основно на възстановяването на пазарните стойности на имотите. В продължение на три тримесечия до края на 2010 г. пазарът отчете капиталов ръст, като за последното тримесечие той беше 3,2%.

Този ръст обаче бе по-нисък в сравнение с 3,3% през третото тримесечие, което бе най-силният тримесечен капиталов ръст в 11-годишната история на индекса на IPD за инвестиционната доходност в САЩ.

Капиталовият ръст за цялата 2010 г. бе 7,65.

По сектори

По отношение на отделните сектори най-силни резултати са отчетени от инвестициите в апартаменти, при които се регистрира възвръщаемост от 23,8% за 2010 г., което е вторият по размер резултат в историята на индекса. През 2005 г. този сектор отчете резултат с 10 базисни пункта по-висок.

„Продължаващият спад на собствеността на жилища в полза на наемната заетост за няколко години, в комбинация с краха на Fannie Mae и Freddie Mac през 2008 г. и съответно ограничение на финансирането създадоха вълнуваща инвестиционна възможност в сектора на апартаментите, засвидетелствана от силната годишна възвръщаемост миналата година“, пише Саймън Феърчайлд, управляващ директор на IPD North America.

Възвръщаемостта в останалите сектори бе значително по-ниска. В сегмента на търговски площи тя бе 13,7%, следвана от офисите с 13,4% и индустриалните площи с 11,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още