IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средно 28% отстъпка в цени на отнетите жилища в САЩ

Общо 26% от жилищните продажби през 2010 г. са били на отнети имоти, в сравнение с 29% през 2009 г.

15:06 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Средно 28% отстъпка в цени на отнетите жилища в САЩ

Жилищата в процес на принудително отнемане в САЩ са се продавали със средна отстъпка от 28% през 2010 г., като те може да продължат да тласкат цените надолу с ръста на предлагането на проблемни имоти, сочи информация на RealtyTrac Inc.

Миналата година са били продадени близо 832 хил. имота, които са били в някакъв етап от процеса на отнемане. Техният брой е представлявал 26% от всички продажби на жилища миналата година. Този дял е намалял от 29% през 2009 г.

Натиск върху пазара упражняват повишеното предлагане на отнети имоти и слабото търсене от страна на купувачите на жилища, коментира Джеймс Сакачио, изпълнителен директор на RealtyTrac, цитиран от Bloomberg.

Цените на жилищата в САЩ са се понижили с 4,1% през последното тримесечие в сравнение с година по-рано, сочат данни на индекса S&P/Case-Shiller.

„Въпреки че ускорените продажби на отнети имоти ще спомогнат да се изчисти свърхпредлагането на проблемни имоти и ще възвърнат баланса на пазара в дългосрочен план, в краткосрочен аспект големият дял на продажбите на отнети имоти ще продължи да оказва натиск върху жилищните цени“, коментира Сакачио.

Отнеманията може да нараснат с 20% тази година и да достигнат рекордни стойности, предвид факта, че безработицата остава висока, а банките подновяват отнеманията след известно забавяне за разследване на процедурите по документацията на процедурите, които те използват при процеса, казват от компанията.

По нейни данни отнетите имоти са се продавали със средна отстъпка от 27% през 2009 г. и с 22% през предходната година.

Средната цена на такъв имот през 2010 г. е била 172 020 долара, което е повишение в сравнение със 170 755 долара през 2009 г., но понжение спрямо 200 708 долара през 2008 г.

Продажбите на отнети имоти в САЩ през януари се покачиха до най-високото си ниво за осем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още