IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старите къщи са „зелени“, казват експерти

Реконструкциите с цел подобряване на енергийната ефективност на старите къщи могат по-скоро да нарушат целостта на постройката, вместо да внесат подобрения

13:47 | 22.03.11 г.
Старите къщи са „зелени“, казват експерти

Собствениците на стари къщи може да нарушат целостта на домовете си в опитите да ги направят още „по-зелени“. Собствениците забравят, че традиционните начини за строене на къщи, които са се използвали в миналото и имат вековни традиции, са доста по-различни от тези, които се прилагат в последно време.

Във Великобритания днес всички собственици на къщи трябва да покажат сертификат за енергийна ефективност на собствеността, преди да я обявят за продажба или за отдаване под наем, пише вестник The Telegraph.

Британска организация обаче, свързана с опазването на стари сгради - (Society for the Protection of Ancient Buildings, SPAB), показа, че техниките за оценка на енергийната ефективност, използвани днес, подценяват способите на строителството и качествата на материалите, използвани при старите къщи.

Системата за оценка на загубата на топлина от стените, известна като U-Value, пропуска да отчете енергийната ефективност на традиционните материали, използвани в миналото, като плет и мазилка, кирпич и дърво. Системите за оценка се отнасят само до съвременните методи на строеж, които обхващат бетон и тухли.

От организацията са изчислили, че 79% от старите сгради са по-енергийно ефективни от първоначалните преценки на експертите и собствениците им.

Това означава, че собствениците им могат да забравят за „зелените подобрения“, които освен че са ненужни, могат да увредят сградата по непоправим начин.

Джонатан Гарлик от SPAB казва, че хората правят изолация на стари стени, за да ги направят още по-енергийно ефективни, което пречи на стените да дишат и да изпаряват влагата.

„С използването на неправилен вид изолация човек може да причини проблеми, свързани със здравето на живущите и възможна деградация и разрушаване на самата стена“, добавя той.

„По-старите къщи живеят и дишат по доста по-различен начин от сградите, които се строят днес. Хората са строили домовете си с традиции и със стотици години на опит, работа и изпробване на местни материали. Те са знаели отлично как работят и кое с каква цел се слага.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още