fallback

Жилищата в САЩ са загубили 80% от стойността си в злато от 2001 г. насам

Какво е съотношението между стойността на имотите и златото в САЩ през последните 40 години?

16:35 | 13.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Последното десетилетие беше страхотно за златото. Същото обаче не може да се каже за имотите, пише Business Insider.

Ако тези два вида инвестиционни активи бъдат съпоставени, се вижда, че трендът е повече от драматичен.

Спадът на цените на имотите продължава да бъде едно от основните притеснения за инвеститорите.

Ако бъде изразена чрез световната валута на златото, медианната стойност на еднофамилните жилища в САЩ се е понижила с 80% от своя пик през 2001 г. насам, пише изданието.

То цитира статистика, даваща представа за мащаба на спада чрез медианната цена на жилищата, разделена на цената на една унция злато.

Според резултатите от съотношението между двете към момента е необходимо сравнително малко злато – 106 унции за покупката на средностатистическо еднофамилно жилище в САЩ.

Това представлява огромен спад в сравнение с 601 унции, които са били необходими през 2001 г., или спад от 80%, сочи статистиката.

Според нея подобно ниско съотношение за последен път е било регистрирано през 1980 г., като то остава в рамките на шестгодишния ускоряващ се низходящ тренд.

Графиката на пропорцията между цените на жилищата и златото показва, че предишният връх на жилищата е бил постигнат през 1970 г. Тогава за покупката на едно жилище са били необходими близо 650 унции.

За сравнение, по време на дъното от 1980 г. цената на едно жилище е съответствала приблизително на около 90 унции злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
fallback