IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски милиардери купуват имоти в САЩ

В Русия вече е въпрос на социално положение - ако си богат и кажеш, че притежаваш имот в Маями, е като да кажеш навремето, че имаш къща в Ибиса или Монако, коментира брокер

18:34 | 03.08.11 г.
Руски милиардери купуват имоти в САЩ

Рустам Тарико, милиардерът собственик на банка Русский Стандарт и едноименната водка, извърши най-скъпата покупка на жилище в Маями Бийч от 2006 г. насам, след като придоби имение за 25,5 млн. долара на Стар Айлънд през април, пише Bloomberg.

Сделката направи Тарико съсед на друг богат руснак с вкус към луксозния живот във Флорида. Владислав Доронин, президент на базираната в Москва строителна компания Capital Group, през 2009 г. плати 16 млн. долара за дома си на Стар Айлънд, който по-рано бе собственост на Шакил О'Нийл.

"В Русия вече е въпрос на социално положение" твърди Хорхе Урибе, брокер на недвижими имоти от One Sotheby’s International Realty Inc. "Ако си богат и кажеш, че притежаваш имот в Маями, е като да кажеш едно време, че имаш къща в Ибиса или Монако", допълва той.

През март тази година руският инвеститор Юри Милнер купи имение в Силициевата долина в Калифорния за 100 млн. долара. Сделката се счита за най-голямата покупка на еднофамилен жилищен имот в САЩ тази година.

Международните инвеститори купуват някои от най-скъпите имоти в Америка. Това се случва на фона на общия спад на пазара на жилища и слабия долар, което прави сделките изгодни. Продажбите на жилища на стойност над 20 млн. долара се покачват в Ню Йорк, Калифорния и Флорида, които са популярни дестинации за бизнес и почивка сред чужденците, сочат данни на Miller Samuel Inc., DataQuick и брокери на недвижими имоти, обслужващи богати купувачи.

За годината до 31 март международни купувачи са придобили жилища в САЩ на обща стойност 82 млрд. долара, което е скок с 24% спрямо предходния едногодишен период, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Точният брой на чуждестранните сделки за луксозни имоти в САЩ трудно може да бъде изчислен, защото много от купувачите са регистрирани като тръстове или дружества с ограничена отговорност.

Джед Смит, управляващ директор на отдела за количествени изследвания към Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, твърди, че броят на чужденците, които купуват жилища за много милиони, нараства благодарение на набиращите мощ нововъзникващи икономики като Русия, Бразилия, Китай и Индия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още