IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия - звездата на имотния пазар в Латинска Америка, според топ инвеститор

Пазарът в САЩ е без особени перспективи заради ниските лихви и очакваната висока инфлация, смята съоснователят на инвестиционния гигант Equity International Сам Зел

10:38 | 31.08.11 г.
<p>
	Сам Зел. <em>Снимка: Equity International</em></p>

Сам Зел. Снимка: Equity International

Милиардерът Сам Зел, председател на борда на директорите и съосновател на инвестиционния гигант Equity International, влиза на имотните пазари в Колумбия и Индия. Това заяви самият Зел в интервю за Bloomberg.

“Колумбия е следващата звезда на Латинска Америка“, коментира той. В Индия Зел се надява да успее да изгради верига от хотели.

Първата сделка на Equity International в Колумбия е в базираната в столицата на страната Богота Terranum Development и е на стойност 75 млн. долара. Terranum в момента строи огромен комплекс от смесен тип в близост до международното летище El Dorado.

Сам Зел основава компанията си през 1999 г., в съдружие с Гари Гарабрант. Инвестициите на милиардера са насочени към развиващите се пазари - Бразилия, Китай, Мексико и други. На пазара в САЩ обаче активността на инвеститорите е минимална. Причината – ниските лихви и инфлацията, която според Зел ще достигне 6%.

Въпреки че определя условията за бизнес в Бразилия като „ужасни“, Сам Зел иска да разшири дейността на компанията си в страната. В портфолиото на  Equity International в Бразилия има пет компании. По-рано през август обаче инвестиционният гигант се раздели с дела си в базираната в Сао Паоло Gafisa SA.

Сам Зел успя през 2007 г. да продаде звеното за бизнес имоти Equity Office Properties Trust за 39 млрд. долара точно когато пазарът беше в най-големия си възход. Цените на бизнес имотите в САЩ паднаха с 49% от върха им, достигнат през октомври 2007 г. според Moody’s/REAL Commercial Property Price Index.

През юни т. г. цените на бизнес имотите в страната се вдигнаха с 0,9% за трети пореден месец, показват данни на Moody’s, което се приема като отлепяне от дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още