IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци изкупуват парцели във Финландия

Руснаци вече притежават финландска земя за над 100 млн. евро

11:30 | 02.09.11 г.
Руснаци изкупуват парцели във Финландия

Значителен ръст на интереса към придобиване на земя от страна на руски купувачи се наблюдава във Финландия, пише Helsinki Times. От началото на 2011 г. са сключени над 500 сделки, което е повече спрямо 2009 и 2010 година, сочат данни на Финладската поземлена служба. Така руснаци вече притежават финландска земя за над 100 млн. евро.

По информация на поземлената служба в момента руснаци владеят около 5-10 000 хектара земя във Финландия. Експертът Юхани Ваанеен обаче не смята, че този обем е особено сериозен.

"При тези темпове, за да бъде изкупена цяла Финландия, ще са нужни 2-3 хил. години. Въпреки че интересът към терени във Финландия е нараснал, за момента нивата му са далеч от пика през 2008 г."

Наред с увеличения интерес през юли е отбелязан и спад на цените на някои видове недвижими имоти.

По данни на статистическото бюро на Финландия цените на апартаментите и къщите на вторичния пазар в страната са се понижили средно с 0,6%, а жилищата в столичния район са поевтинели с 1,3%, пише информационният уебсайт Prian.ru. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната през юли е била 2100 евро, а в района на Хелзинки стойността й е била 3271 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още