fallback

Продавачите на жилища с финансови затруднения настъпват на пазара

Само през лятото собствениците на имоти, които имат финансови проблеми или се затрудняват с изплащането на кредит и са се решили на продажба, са се увеличили с 20%

12:40 | 13.09.11 г. 16

С 20 на сто са се увеличили собствениците на жилища, които са се решили на продажба заради финансови затруднения, през лятото (юни, юли и август) в сравнение с аналогичния период на миналата година, показват данни на Адрес Недвижими имоти.

Статистиката на агенцията сочи още, че в периода април – август 45% от продавачите са се разделили с имотите си заради финансови затруднения. Проблеми с изплащането на ипотечен кредит са принудили 24% от продавачите да обявят жилищата си за продажба. Също толкова са били и продавачите с проблеми при изплащането на потребителски заем, сочат данните на компанията.

За 36 на сто от продавачите през лятото имотът, който са предложили на пазара, е бил излишен, а 13 процента са пристъпили към продажба с цел закриване на инвестиция.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово“, посочва Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията. По думите му цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. „Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва“, коментира той.

Според него доброволната продажба на жилището е по-добрият изход за затруднените собственици, отколкото публичната продан. На публичен търг имотът може да се продаде на цена с над 60% по-ниска от тази, за която е закупено, посочват от агенцията. Освен това, процедурите са бавни и носят след себе си допълнителни такси и разходи, които отново се натрупват към дълга на кредитополучателя.

Хора с трудности при изплащането на кредита си са продавали главно двустайни и тристайни апартаменти в границите 50 хил. - 70 хил. евро, показва статистиката на компанията. Реализирани са и продажби на двустайни жилища на цена до 50 хил. евро.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете, е мъж на възраст между 31 и 40 години. Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

От агенцията отчитат стабилизиране на пазара на жилищни имоти през лятото. Най-голямо е търсенето от страна на младите и на средна възраст купувачи.

Най-активен през летните месеци е бил пазарът в столичния комплекс „Люлин“, показват данните на консултанта. По-голямата част от сделките са били за двустайни и тристайни жилища с цена за кв. м около 620 евро. Интензивен е бил пазарът на имоти и в „Надежда“, където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро, но са се сключвали сделки за по-малки имоти. В „Манастирски ливади“ сделки са се сключвали на около 800 евро/кв. м, а в „Младост“ - за около 700 евро.

Във Варна най-активен е бил пазарът на жилища в кв. „Бриз“, където кв. м е струвал около 750 евро през лятото. В „Левски“ сделки са се сключвали на средно 730 евро за кв. м., в „Младост“ - на 530 евро, Окръжна болница – 850 евро, Цветният квартал – 890 евро, Аспарухово – 600 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
fallback