IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богаташи в люта конкуренция за луксозни имоти по света

Недостигът на жилища в луксозния сегмент е основният двигател на пазара, а разплащанията са предимно в брой

11:57 | 16.09.11 г.
Богаташи в люта конкуренция за луксозни имоти по света

Рецесиите и дълговите кризи като цяло не засягат луксозния сегмент на световния пазар на имоти. Според Christie's International Real Estate, компанията за недвижими имоти на аукционната къща Christie's, богаташите продължават да купуват луксозни жилища, а повечето от тях плащат в брой.

В доклада на компанията за международния пазар на луксозни жилища, цитиран от електронното издание Property Wire, пише, че оптимизмът на купувачите бавно нараства. Над 67% от агентите и филиалите й отчитат активизиране през първите осем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Оскъдното предлагане на имоти повишава цените, особено във водещи градове като Лондон, Париж, Хонконг, Ню Йорк и Бевърли Хилс. Най-много продажби се осъществяват в държави с изобилие от природни ресурси и благоприятни финансови политики като Бразилия, Швейцария и Канада.

Парите в брой продължават да са най-разпространеният начин на плащане, според 87% от филиалите на компанията.

Те посочват, че най-добрите имоти на най-желаните места по света се продават, независимо какво се случва със световната икономика, а недвижимото имущество все още се възприема като сигурно убежище в период, в който фондовите пазари и ценните книжа са по-нестабилни.

Гил Хана, директор продажби за Европа, очаква нови ценови рекорди в Лондон през идните месеци. Поради недостига на наистина луксозни имоти в британската столица, той прогнозира цените скоро да надхвърлят 65 хил. паунда за кв. м. (6 хил. паунда за кв. фут).

"Също като изисканото вино, луксозният имот се купува за наслада и винаги се намира купувач. Оскъдното предлагане движи пазара напред - в този сегмент има ограничен брой имоти", разказва той пред изданието.

Парите не са проблем за богаташите, които се конкурират за топ имотите по целия свят. "Много от тях вече имат по три, четири или дори пет жилища", допълва Хана. По думите му топ купувачите са от Русия, Китай и Близкия Изток.

Основният двигател и на пазара в Париж е недостигът на луксозни имоти. Шарл-Мари Жотра от агенцията за недвижими имоти Daniel Feau Conseil Immobilier твърди, че заради строителните регулации вероятността от ново строителство на луксозни имоти във френската столица е малка. Това е причина за засилване на конкуренцията, когато подобни имоти се появят на пазара.

"Законите за планиране задължават в новите сгради да има определен процент достъпни жилища, но това просто няма как да се случи във високия сегмент", обяснява той и допълва, че сред богатите купувачи има все повече млади хора, които искат съвременни жилища. Това на свой ред предполага, че луксозните жилища се реновират и биха донесли високи цени.

Нийл Палмър, главен изпълнителен директор на Christie's International Real Estate, потвърждава, че основното предизвикателство на луксозния пазар е липсата на качествени имоти.

"На самия връх на пазара, над 10 млн. долара на някои пазари и над 5 млн. долара на други, продажбите се осъществяват основно в брой. Покупките на второ, трето, дори десето луксозно жилище се осъществяват много дискретно. Локацията, начинът на живот и усещането са също толкова важни, колкото стойността при някои случаи", обяснява той.

Дори и в луксозния сегмент обаче кредитирането е трудно, а това води до забавяне на продажбите. "Имотите на цени между 1 и 5 млн. долара обикновено се купуват като основни жилища от хора, които все още работят. Тези купувачи имат нужда от известно финансиране. Кредитирането продължава да е трудно на много традиционни пазари. В резултат на това се удължава времето, необходимо за продажбата на тези жилища", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още