IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началното жилищно строителство в САЩ на най-ниско ниво от 3 месеца

През август обаче са издадени повече разрешителни за строеж в страната, което е свидетелство за бъдещо оживление в сектора

16:58 | 20.09.11 г.
Началното жилищно строителство в САЩ на най-ниско ниво от 3 месеца

Началното жилищно строителство в САЩ през август е отчело спад от 5% на годишна база, достигайки до тримесечно дъно, съобщи търговското министерство в страната, цитирано от Bloomberg.

Започнало е строителството на 571 хил. нови жилища на приравнена към годишна основа база при очакван старт на 590 хил., отбелязва агенцията.

Разрешителните за строеж обаче са регистрирали неочакван ръст, уточняват от ведомството. През август са издадени с 3,2% повече разрешителни в сравнение със същия месец на миналата година.

С 1,4 на сто до общо 417 хил. броя се е свило строителството на еднофамилни къщи през август на годишна база, показват данните на търговското министерство. Строителството на многофамилни сгради се е сринало с 13,5% за същия период.

В Североизточния регион на страната е регистриран най-голям спад в началното жилищно строителство – над 29% през август на годишна база, като в голяма степен това се дължи на урагана Айрин. Природната стихия е причинила щети за около 12,4 млрд. долара, според данни на Kinetic Analysis Corp., компания, която оценява вреди от природни бедствия.

Броят на жилищата в строеж през август е паднал до рекордно ниските 408 хил., показва още статистиката на американското търговско министерство.

„Заради икономическите сътресения, и вътрешните, и в международен план, няма особени признаци за подобрение на жилищния пазар в САЩ в близко бъдеще“, коментира за агенцията Ара Ховнаниан, главен изпълнителен директор на Hovnanian Enterprises Inc.

Слабият пазар на труда в Страната на неограничените възможности обяснява 33-процентния скок в известията за просрочия по ипотеки по данни на RealtyTrac Inc. Пазарът е пренаситен с непродадени жилища, които в конкуренцията с новопостроените домове спъват растежа на строителния сектор в САЩ.

Данни на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo пък показаха, че доверието сред строителите на жилища в САЩ е паднало на тримесечен минимум от 14 пункта. Ниво на индекса под 50 пункта обаче показва сериозно влошаване на условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още