IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предричат ликвидни проблеми за строителните предприемачи в Китай

Затягането на кредитирането и усилията на китайското правителство да “охлади” пазара на недвижими имоти ще притиснат редица компании, които оперират в страната

16:09 | 27.09.11 г.
<p>
	Агент по недвижими имоти се разхожда сред празните блокове в нов жилищен квартал в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Агент по недвижими имоти се разхожда сред празните блокове в нов жилищен квартал в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Строителните предприемачи в Китай ще се сблъскат със сериозен ликвиден натиск през следващите 6 – 12 месеца. Затягането на кредитните изисквания вероятно ще доведе и до спад в цените, смята Standard and Poor's (S&P), цитирана от Ройтерс.

Нишовите играчи, които разработват проекти в топ имотните дестинации в Китай, каквито са Пекин и Шанхай, вероятно ще почувстват проблемите най-силно, тъй като само една малка група инвеститори може да си позволи жилищата в тях, се посочва в доклад на рейтинговата агенция.

Сред най-уязвимите компании S&P нарежда SRE Group Ltd, Shanghai Zendai Property Ltd, Coastal Greenland Ltd, Greentown China Holdings Ltd, Hopson Development Holdings Ltd и SPG Land (Holdings) Ltd.

“Най-лошото за предприемачите в Китай все още не е приключило. Слабите продажби на имоти и затягането на кредитирането не само там, но и по света, вероятно ще засили ликвидния натиск върху компаниите през следващите 6 до 12 месеца”, заключава S&P в доклада си.

Според агенцията повечето от 30-те предприемачи, на които е дала рейтинг, могат да поемат само 10-процентен спад в продажбите на имоти през 2012 г. Ако обаче продажбите намалеят с 30%, то компаниите ще изпаднат в невъзможност да изпълняват ангажиментите си в краткосрочен план.

Затягането на кредитирането ще доведе и до търсене на алтернативни форми на финансиране от страна на строителните предприемачи в Китай, смята S&P.

Усилията на китайското правителство да “охлади” напрежението в сектора на недвижимите имоти започват да показват резултат в някои китайски градове. Цените като че ли достигнаха своя връх, а на места през август дори не отбелязаха изменение.

Китай наложи ограничения върху инвестициите в имоти в 40 градове. Бяха въведени рестрикции върху възможностите на един човек да купи няколко жилища, както и редица забрани за инвестициите в имоти от чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още