IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще връща имоти, конфискувани след Втората световна войнa

Законът за реституцията се счита за ключов за усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз в бъдеще

16:35 | 27.09.11 г.
Сърбия ще връща имоти, конфискувани след Втората световна войнa

Сръбските законодатели приеха закон за връщането на имоти, конфискувани от комунистическите власти след Втората световна война, който се счита за ключов за усилията на страната да се присъедини към Европейския съюз в бъдеще, предаде AP.

Реформата обаче предизвика критиките на наследниците на имотите, които се оплакват, че законът няма да поправи несправедливостта, причинена на семействата им.

Законопроектът е бил подкрепен от 117 от 154-те депутати, присъствали в парламента в понеделник, докато 23 са гласували „против“. Законопроектът е част от пакет реформи, регулиращи собствеността на имоти в балканската страна – едно от условията, които Сърбия трябва да изпълни, за да стане официален кандидат за членство в ЕС по-късно тази година.

Законопроектът за реституцията предвижда връщането на имоти или земя, когато това е възможно, или компенсация под формата на държавни облигации от фонд на стойност 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още