IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отваря сграда за новосъздадени ИТ фирми в Лондон

Плановете на интернет гиганта ще подкрепят усилията на британския премиер Дейвид Камерън да създаде глобален технологичен център в източната част на британската столица

16:30 | 28.09.11 г.
Google отваря сграда за новосъздадени ИТ фирми в Лондон

Световният интернет гигант Google Inc. ще наеме седеметажна сграда за програмисти и новостартиращи компании близо до станалия известен като "Силициевия площад" в Лондон, съобщи Bloomberg.

Компанията ще наеме над 2300 кв. м офис площи близо до Олд Стрийт поне до 2022 г. срещу 5 млн. паунда за 10 години, като в сумата не влизат разходите за ремонт. Несъмнено плановете на собственика на най-голямата интернет търсачка ще дадат силно рамо на инициативата на британския премиер Дейвид Камерън да създаде глобален технологичен център в източната част на Лондон, като намали зависимостта на столицата от финансовите услуги. В същото време Google ще запази съществуващите си офиси в центъра на града.

"Да намериш подходяща сграда е първата сериозна стъпка", разказва Дейвид Сингълтън, инженерингов директор на Google U.K. "Източен Лондон вече е база на стотици иновативни британски компании и има огромен потенциал за икономически растеж и нови работни места през следващите години", допълва той.

Британското правителство окуражава фирмите да се местят в "Технологичното сити" - зона с дължина четири мили, която се простира от Шордич до Стратфорд - кварталът, който ще бъде в сърцето на Олимпиадата през 2012 г. Част от медийния център, построен за събитието, може след игрите да бъде превърнат в сграда за новосъздадени фирми.

Премествайки се в района, Google ще бъде близо до технологичните предприемачи и техните изобретения. Така компанията ще може отрано да набелязва нови фирми с цел евентуално придобиване.

За Google това е един "наистина добър начин да са близко до хората", разказва Елизабет Варли, главен изпълнителен директор TechHub, гъвкаво работно място за новостартирали фирми, спонсорирано от интернет гиганта. "Мястото е различно от типичните огромни централи на фирми, където не можеш да влезеш без покана".

Google иска да увеличи броя на онлайн приложенията за операционната система Android за мобилни телефони и таблети, на която през второто тримесечие се падаха 43,3% от пазара на смартфони. За сравнение, делът на Apple бе 18,2%.

"Хората, които се интересуват от технологиите на Google или пък от програмиране за платформите на Google ще имат по-лесен достъп до знания и ресурси как да го направят", твърди Варли.

Наемът за сградата на Бонхил Стрийт е около 210 паунда за кв. м годишно, според консултантската компания Allsop. Това е доста под наемите на луксозни офиси във финансовия квартал на Лондон, които са около 590 паунда за кв. м. Офисите на най-добрите места в Уест Енд стигат до над 1000 паунда, сочат изчисления на Jones Lang LaSalle Inc. от миналия месец.

В технологичните и медийни компании в центъра на Лондон работят почти 400 000 души. На тях се падат 11% от всички наеми на бизнес сгради за изминалите пет години, според агенцията за недвижими имоти Cushman & Wakefield LLP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още