IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите ипотеки са все по-скъпи и трудно достъпни в САЩ

Pазмерът на ипотеките, които правителството може да гарантира, ще бъде намален драстично за районите с високи цени

15:58 | 03.10.11 г.
Големите ипотеки са все по-скъпи и трудно достъпни в САЩ

В края на миналата седмица обхванатият от криза жилищен пазар в САЩ се изправи пред още една пречка за възстановяването си, пише CNN Money. Pазмерът на ипотеките, които правителството може да гарантира, ще бъде намален драстично за районите с високи цени.

Когато балонът се спука, банките буквално спряха да отпускат ипотеки, с изключение на такива, гарантирани от държавата, като при тях горната граница бе 417 хил. долара. Купувачите на скъпи къщи, най-вече по крайбрежието, се оказаха в безизходица без големите заеми, от които се нуждаеха.

В тази ситуация в началото на 2008 г. държавните компании Fannie Mae и Freddie Mac повишиха лимита за заеми, които биха могли да гарантират, до 729 750 долара за най-скъпите жилищни пазари.

В момента цените в сектора се стабилизират, макар и да остават с над 30% под пика си, а правителството иска частният капитал да се завърне в сферата на ипотечното кредитиране. Вследствие горните прагове се понижават до различни равнища в различните части на САЩ. По този начин за някои купувачи ще е по-скъпо и по-трудно да намерят финансиране за покупките си.

Жилищният сектор не е доволен от тази ситуация.

"Никой не иска събития, които биха накарали дори един купувач да промени решението си", твърди Кийт Гъмбингър от компанията за ипотечна информация HSH Associates.

Ако беше в сила миналата година, новото ограничение щеше да попречи на Fannie и Freddie да закупят около 50 хил. ипотеки на стойност близо 30 млрд. долара в сравнение с ипотеки за 600 млрд. долара, които те придобиха през 2010 г.

Освен това, прагът няма да е 417 хил. долара за цялата страна. В Лос Анджелис например той ще е на равнище от 625 хил. долара, така че единствените купувачи, които ще бъдат засегнати, са нуждаещите се от кредит над този размер.

За тях получаването на ипотека ще е по-скъпо. В момента големите кредити, гарантирани от Fannie и Freddie, са с лихва около 4,31% за период от 30 години. Подобен кредит от частна финансова институция би бил с лихва 4,66%, което увеличава месечната вноска за заем от 700 хил. долара със 146 долара.

Като цяло обаче новите ограничения вероятно ще засегнат не повече от 2 до 4% от пазара, според Гъмбингър. Освен това мнозина от заможните купувачи, чийто достъп до кредитиране бъде ограничен, ще успеят да се справят и при новите условия. Просто ще трябва да похарчат малко повече пари.

"Вратите на частния пазар са широко отворени", обяснява Гъмбингър. "Достъпът до пари става по-променлив, а цената на тези пари - по-висока".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още