IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри продажбата на 15 имота на "Български пощи"

С отделни решения е одобрена продажбата на три незавършени сгради на университетската болница в Пловдив, както и на имоти, предоставени за управление на военното министерство

14:04 | 05.10.11 г.
Правителството одобри продажбата на 15 имота на "Български пощи"

Три незавършени строежа на  Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" ЕАД, гр. Пловдив, и петнадесет недвижими имота, собственост на "Български пощи" ЕАД, ще бъдат продадени, реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Собствениците на имотите нямат средства да финансират доизграждането и поддръжката на сградите, се посочва в съобщение на пресслужбата на кабинета.

Две от сградите на болницата са предвидени за хематологични клиники, като данъчната им оценка е за 3 455 110 лева. Третата незавършена сграда е административна, с данъчна оценка 1 440 476 лева.

Сградите близо 30 години са на етап незавършено строителство, като досега не са предприемани действия по продължаване на изграждането или по поддържането им, отбелязват от пресслужбата.

Продажбата на строежите ще се извърши по реда на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. 20 на сто от получените от продажбата средства ще постъпят в централния бюджет, а останалите 80 на сто - по сметка на лечебното заведение. Те могат да се ползват само за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност на болницата.

Петнайсетте имота на пощите се намират в градовете София, Варна, Бургас, Враца, Несебър, Ямбол, Благоевград, Априлци и др.

Към момента имотите са изгубили първоначалното си предназначение и функция. Липсата на финансово обезпечение за поддръжката на сградите води до амортизирането и разрушаването им. За ремонта и поддръжката им са необходими инвестиции, които "Български пощи" ЕАД не може да осигури, пише в съобщението.

Увеличава се броят на сградите на пощите, които стават негодни за ползване и са потенциално опасни, се посочва още в съобщението на Министерския съвет. В тази връзка общините издават заповеди за премахването им, което по закон става за сметка на собственика.

Някои от имотите представляват започнати, но недовършени, морално остарели и ненужни строежи. Голяма част от обектите са затворени от години, а останалите, които работят, генерират повече разходи, отколкото получените приходи. За всички имоти се заплащат дължимите данъци и такси, като за много от тях се извършват и разходи за охрана.

Същевременно, през настоящата година се задълбочава тенденцията на влошаване на финансовото състояние на дружеството и е в негов интерес да се разпореди възмездно с активи, които не са необходими за дейността му. Чрез продажбата дружеството ще реализира приходи, в резултат на което ще подобри финансовото си състояние, уточняват от МС.

Проектът предвижда продажба по реда и условията на Раздел 5 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

С друго свое решение правителството даде съгласие за продажбата на имоти - частна държавна собственост с данъчна оценка над 500 000 лв., предоставени за управление на Министерството на отбраната.

Предмет на решението са два имота в гр. Сандански - с площ 255 106 кв. м и 4 сгради и имот с площ 1 505 758 кв. м; четири имота в Кюстендил - с площ 34 171 кв. м и 23 сгради, поземлен имот с площ 32 130 кв. м и 27 сгради, имот с площ 4052 кв. м и 3 сгради, и с площ 39 077 кв. м и 12 сгради; имот в с. Мусачево, Софийска област с площ 559 364 кв. м; имот в с. Тенево, област Ямбол с площ 2 139 403 кв. м, заедно със съоръженията, построени върху него - асфалтобетонова писта с площ 75 000 кв. м, резервна полоса с площ 198 900 кв. м, букси с площ 260 000 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още