IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатените пари по договори за обществени поръчки в строителството намаляват

Същевременно от началото на годината досега са сключени повече договори за обществени поръчки в строителството, отколкото за цялата 2010 г.

13:01 | 26.10.11 г.
Разплатените пари по договори за обществени поръчки в строителството намаляват

Намаляват разплатените средства по сключени договори за изпълнение на обществени поръчки в строителството, съобщи за Investor.bg Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Статистика за разплатените обеми по сключените договори обаче не се води, уточниха от Агенцията за обществени поръчки (АОП). Данните на агенцията показват само броя сключени договори и техните стойности. В някои случаи в тези стойности са отразени реално разплатените средства, но не се води отделен регистър.

Иван Бойков припомни, че само общините дължат на строителни фирми около 100 млн. лева за вече изпълнени проекти по възложени обществени поръчки. По думите му данните не са точни, защото се базират на платежни документи, които фирми са представили в камарата. Самите общини не водят регистри на кого какво дължат, посочи Бойков.

Задълженията на държавата към строителния бранш възлизат на около 40 – 50 млн. лева и са текущи, посочи още Бойков. Забавянето в изплащането на средствата е бюрократично и обикновено закъснението е около 3 месеца, поясни още той.

Строителството и обществените поръчки

Обобщената статистика на АОП показва, че от началото на годината към днешна дата са сключени близо 1 500 договора за изпълнение на обществени поръчки в строителството за почти 2 млрд. лева. В това число обаче не влизат сключените договори с възложители, които не са провеждали процедури за обществени поръчки на стойност от 45 хил. до 200 хил. лева, поясниха от агенцията. Съгласно наредбата за малките обществени поръчки при стойности до 200 хил. лева възложителите не са задължени да провеждат процедури, а да съберат не по-малко от 3 оферти и да изберат най-изгодната от тях.

За сравнение, за цялата 2010 г. са сключени малко над 1 260 договора за над 1,4 млрд. лева.

Прави впечатление още, че са се увеличили сключените договори за изпълнение на обществени поръчки в строителството за малки суми до 200 хил. лева. От началото на годината досега те са над 800, докато миналата година са били 702.

Иван Бойков очаква тази година строителният бранш да е по-активен в сравнение с миналата, що се отнася до изпълнението на обществени поръчки. Още в началото на септември, по време на кръгла маса за строителството, стана ясно, че фирмите от бранша разчитат основно на европейските средства и на изпълнението на обществени поръчки.

Картината в българското строителство

В унисон с тенденциите в Европейския съюз през август индексът на строителната продукция отбеляза слаб месечен ръст, който се дължи на увеличението на продукцията в гражданското/инженерното строителство.

Ако обаче се направи сравнение на годишна база, състоянието на сектора не е цветущо. От началото на годината до август включително всеки месец Националният статистически институт (НСИ) регистрира понижение на строителната продукция на годишна база. През август намалението е 9,4%.

По-сериозен е годишният спад, регистриран в гражданското/инженерното строителство (-14,9% през август). Забавя се спадът в сградното строителство – през август е измерено намаление от 6,5% при 7,5%, отчетено през юли.

Продължават да намаляват издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради. През второто тримесечие спрямо аналогичния период на миналата година националната статистика отчита намаление от 8,5%.

Въпреки това обаче може да се очаква някакво оживление, тъй като спрямо първите три месеца на годината издадените разрешителни за строителство на жилищни сгради нарастват с близо 39%.

Оживление може да се чака и при строителството на административни и други сгради. През второто тримесечие на годишна база е регистриран ръст на издадените разрешителни за строителство от съответно 15,5% и 17,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още