IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери виждат потенциал за ръст на ипотечния пазар у нас

Степента на проникване на ипотечното кредитиране в България е много по-ниска, отколкото в останалите държави от Централна и Източна Европа

14:35 | 07.11.11 г. 3
Банкери виждат потенциал за ръст на ипотечния пазар у нас

Пазарът на ипотечни кредити в България все още има голям потенциал за растеж, защото по няколко показатели страната остава под стойностите в другите държави. Това заяви Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк по време на участието си на конференцията за инвестиции и пазар на имоти BalREc.

Илиева посочи, че в България степента на проникване на ипотечното кредитиране е много по-ниска, отколкото в останалите държави от Централна и Източна Европа. Съотношението на ипотечните кредити към брутния вътрешен продукт (БВП) у нас е 12,5% при 16% в Унгария, 20,4% в Полша, 21,4% в Чехия, 34,5% в Латвия и 40,7% в Естония, каза тя.

Жилищните кредити, разпределени на глава от населението в България, достигат 600 евро, докато в Унгария са почти 1 600 евро, в Словакия 2 153 евро, в Чехия са близо 3 000 евро, а в Естония – над 4 400 евро.

Мария Илиева допълни, че се отчита и подобрение в коефициента на достъпност на жилищата в София – годините, които са необходими за изплащането на ипотечен кредит с доходите от труд на едно домакинство в столицата, ако те отиват само за покриване на заема. Преди кризата домакинствата биха изплатили ипотечен кредит за малко над 7 години, ако доходите им отиваха само за вноски, а в последните месеци времето е паднало до малко над 4 години.

Според Илиева ограничаващ фактор пред сключването на повече сделки на този етап е относителната несигурност в хората заради кризата и събитията в Гърция. Това е довело до отдръпване на купувачите в по-големите градове на страната, коментира Александър Бочев от „Ремакс България“.

Намаляването на инвестиционния поток към страната ни и несигурността около дълговата криза оказват сериозен натиск на жилищния сегмент на пазара на недвижими имоти. Стабилни обаче остават цените, а и търсенето, в по-луксозния сегмент, допълни Весела Илиева, управител на „Uniqe Estates”. По думите й хората търсят повече площ и по-просторни помещения, каквито стандартното ново строителство не предлага. Като основно изискване за атрактивност на жилищата остава и добрата локация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
MarginCall
преди 12 години
Тиа па сакат да ни проникват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rdjarov
преди 12 години
Госпожо Илиева, от банкери (Вас май също мога да Ви причисля към тях) които се отнасяха фриволно към ипотечното кредитиране с реклами по телевизията от вида:1) "Искам всичко-ооо..." (от банката на народа) повтаряйки го като папагали (буквално и преносно), или2) "Кажете какви разходи плащате, ние ще ви кредитираме"... разбирай "не щем информация за доходите ви"...(от една банка на южна съседка).... е това доведе до краха на ипотечния пазар и на практика съсипа продукта кредит за жилище!Относно цифрите които ползвате за анализа, мога да кажа "и ние пушим цигари К - - Т и ядем бонбони Т - К/ Т - К", ама Вие не анализирате правилно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
naso_fr
преди 12 години
г-жо Илиева, вие сте невменяема:http://***.investor.bg/news/article/125686/113.htmlhttp://***.investor.bg/news/article/125669/85.html...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още