IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата са поевтинели в три четвърти от големите американски градове

През третото тримесечие е паднала и средната цена на старите жилищата в повечето от наблюдаваните от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти райони

16:41 | 10.11.11 г.
Жилищата са поевтинели в три четвърти от големите американски градове

В близо 75% от големите градове на САЩ цените на имотите са паднали през третото тримесечие. Средната цена за страната също се е понижила, след като през втората половина на годината жилищният пазар отново тръгна надолу, предаде агенция Nasdaq.

Средната цена на старите жилища, продадени в САЩ през периода юли-септември, е намаляла на годишна база в 111 от 150-те района, наблюдавани от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. Ръст на цените има едва в 30 градски района.

Резултатите са почти без промяна спрямо второто тримесечие, когато средната цена се понижи в 109 от 151-те града, следени от организацията през периода.

Средната цена на еднофамилните жилища, продадени в страната през третото тримесечие, е 169 000 долара, или с 4,7% под стойността за същото тримесечие на миналата година.

Продажбите на жилища през третото тримесечие са се свили с 0,1% спрямо второто тримесечие, но са се увеличили със 17% на годишна база.

"Първо трябва продажбите на жилища да се стабилизират, за да може да настъпи стабилизиране на цените", според Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията.

На фона на слабата икономика и нежеланието на много американци да се обвържат с покупка на жилище, жилищният пазар се възстановява бавно от най-лошата финансова криза от десетилетия насам. Асоциацията на търговците на недвижими имоти обяви миналия месец, че броят на хората, подписали договори за покупка на стари жилища в САЩ, през септември е намалял до най-ниското си равнище от пет месеца насам.

Проблемните имоти в национален мащаб, включително жилищата под възбрана и наближаващи етап на възбрана, съставляват 30% от всички сделки, сключени през третото тримесечие, в сравнение с 33% за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още