fallback

Очакват спад на сделките с недвижими имоти в глобален план

Кризата ще окаже натиск върху сделките, въпреки че инвестиционната активност нарасна в периода юли-септември

14:10 | 30.11.11 г.

Влошаването на икономическата среда вероятно ще окаже натиск върху сделките с имоти през последното тримесечие на годината, въпреки че инвестиционната активност в сектора в глобален план нарасна през трите месеца до края на септември.

Това се посочва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) за капиталовите потоци в сектора на имотите.

Преките инвестиции в недвижими имоти през третото тримесечие достигнаха 99,4 млрд. долара в глобален план, което е с 36% повече спрямо аналогичния период на миналата година, показват данни на компанията.

Най-активни са били инвеститорите в Лондон, където преките инвестиции в имоти са били 6,9 млрд. долара, Ню Йорк (4,3 млрд. долара) и Токио (3,6 млрд. долара).

През третото тримесечие транзакциите в сектора на имотите в Северна и Южна Америка намаляха спрямо второто тримесечие, посочват експертите. На този фон обаче обемът на сделките в Европа нарасна с 15% за посочения период, а в азиатско-тихоокеанския регион – с 13 на сто.

Консултантите обаче предупреждават, че дълговата криза вероятно ще пресече оптимизма в Европа и сделките ще се свият значително през последните три месеца на годината.

Според компанията САЩ, глобалните фондове и Великобритания са основни източници на инвестиционен капитал през третото тримесечие. Най-големите международни инвеститори са дошли от Сингапур и САЩ, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 29.08.22 г.
fallback