IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Пазарът на имоти в България ще продължава да пада и през 2012 г.

Наематели трудно се намират, а има и редица проблеми, свързани със собствеността, пише доклад за пазара на имоти у нас

15:22 | 02.12.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Пазарът на имоти в България ще продължава да пада и през 2012 г.

Пазарът на имоти в България се очаква да се понижи още през 2012 г., смятат анализаторите на сайта IPS, който е  специализиран в областта на инвестициите в имоти.

България, която някога беше любимият пазар на международните инвеститори в имоти, отчете драматични спадове в цените на имотите в столицата. Подобна е и съдбата на тези в ски курортите и дори по крайбрежието, където множество британски и ирландски инвеститори са се оказали в капана на собствените си имоти, които не могат да продадат, се казва в доклад на сайта.

Наематели трудно се намират, като има дори редица трудности, свързани със собствеността на имотите и истории за злощастни инвеститори, заключени извън своите жилища, които някога са притежавали, пише в доклада.

От компанията визират историята на група британски инвеститори, които преминаха през двугодишна юридическа сага, за да си възвърнат правото на собственост върху ваканционни имоти, които бяха закупили в Банско.

„70-те инвеститори получиха достъп до сградата от апартаменти в бившата комунистическа държава, като си осигуриха и правото на собственост върху своите апартаменти, които те бяха закупили за 6 млн. паунда“, писа миналия месец по този повод британският ежедневник Daily Mail.

Решението на спора се смята за толкова значително, че най-висшият британски дипломат в България се присъедини към партито по повода в Банско.

„На собствениците бе отказан достъп, след като влиятелен бизнесмен сложи ръка върху цялата сграда и отказа да даде ключовете“, пише изданието.

Британците, купуващи международни имоти, които бяха едни от най-дръзките инвеститори в Европа преди кризата, имат проблеми и с бизнесмени на други пазари.

Испанските власти разследват бившия шеф на британската компания за имоти MacAnthony Realty International (MRI) – Дара МакАнтъни.

Над 50 британски и ирландски инвеститори ще дадат показания в съда в Марабея по делото срещу МакАнтъни, който е разследван за измами с доставки на мебели за стотици хиляди евро.

През годините на бума същият бизнесмен твърдеше и, че цените на имотите в Банско се повишават с до 30% на година и, че компанията му продава по един имот на "всеки 43 минути".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
GoldBear
преди 12 години
Това и без анализи може да ви го кажа и няма да е само 2012 ами ще продължи до 2020 поне падането на цените трябва да си луд за да дадеш 800евро на кв в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Walentina06
преди 12 години
Отворете Ню Йорк Поуст,а сега горе вляво намерете имоти и се заровете в предложенията,ползвайте конвертор за площ/там квадратурата се измерва във футове/,за валута,ползвайте предложения калкулатор за да изчислите колко би струвал,ако изтеглите ипотечен кредит/лихвата там е между 3-5%/-говорим за имоти в НюЙорк-може да са от миналият век,но все пак говорим за космополитен град,където 20 000 долара е минималната годишна заплата-а тук 3200 лв минимална годишна заплата.А сега изчислете пак чрез калкулатор за заем/всяка БГ банка предлага такъв/,колко ще ви излезе имот в Ню Йорк след 20 години и колко тук в Столипиново,Меден рудник,Люлин,Младостите,Владиславово,Кайсиева градина.Изключвам високите ценови сегменти,които у нас не се знае как се определят,но офертите са високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
И какви по-точно факти и аргументи в подкрепа на написаното искате, които да не са били изтъквани поне стотина пъти досега?България е страната с най-лоши демографски показатели в ЕС.България е най-бедната страна в ЕС.България е страната с най-висок процент на собствени жилища в ЕС.България е страната с най-голям брой жилища на глава от населението в ЕСДоходите на населението намаляват.Делът на лошите кредити се увеличава.Какви още факти и аргументи са ви необходими, за да разберете, че ръст на цените на имотите у нас в близко бъдеще няма как да има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
gee_gee
преди 12 години
Това прогноза ли е или предсказание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
THE TRADER
преди 12 години
Страхотен анализ! Очаква се цените да се понижат през следващата година - още оттук е заложен успех на анализа от около... 50 %! Ама и още толкова, защото това е очевАдно! Ама защо, ама как, ама някакви сериозни причини... накой му пука за това?! Анализ в едно изречение - върха на човешкото познание и аналитичност! Браво!!! Брависимо!!! Какво щяхме да правим, ако тези мозъци не ни го бяха казали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
щурец
преди 12 години
Един анализ трябва да е подкрепен с факти:-цената едикога си беше едикаква си ,сега е ето тази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
MarginCall
преди 12 години
Е, сега е изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
rogers
преди 12 години
Като видя анализатори да твърдят нещо и почти съм сигурен, че ще стане обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още