fallback

Кипър въвежда временно данъчно облекчение за чужди купувачи на имоти

Мярката засяга таксата върху трансферите при сделка с жилище на острова и ще важи до края на юни

15:48 | 13.01.12 г. 3

Кипър въведе временно данъчно облекчение за чуждите купувачи на имоти, съобщи онлайн изданието Property Wire.

Законодателството на страната предвижда чуждите инвеститори да заплащат такса върху трансфера при сделка с жилище. Според промяната купувачите на имоти, които изберат да платят ДДС върху сумата, ще избегнат таксата, а останалите ще заплащат 50% от нея.

Мярката ще важи за първото полугодие и целта й е да стимулира растежа на пазара на имоти в страната, уточнява изданието.

Според Джонатан Солсбъри, ръководител на британското поделение на компанията за луксозно строителство Cybarco, въведеното облекчение е златна възможност за много британци да си купят мечтания дом на острова на Афродита.

„Мярката ще намали разходите за закупуване на имот и ще спести на купувачите на луксозни вили суми от порядъка на 64-317 хил. паунда“, изчислява той. 

Наскоро Кипър намери място в две британски класации за най-проблемни пазари на имоти. Консултантската компания IPSBMV постави острова на шесто място в класация на 8 държави, а Colordarcy го класира на втора позиция в свое собствено подреждане на най-проблемните пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 05.09.22 г.
fallback