IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ паднаха до рекордните 3,88%

Мнозина купувачи са в режим на изчакване заради неясните перспективи, което ограничава ръста на цените

21:14 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите по 30-годишните ипотеки в САЩ паднаха до рекордните 3,88%

Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва в САЩ регистрира пореден спад, смъквайки се до рекордно ниско ниво. Това е осми случай, в който показателят записва историческо дъно през последната година.

Ипотечният кредитор Freddie Mac обяви, че средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент се е понижил до 3,88 на сто. Това е с един базисен пункт под предишния рекорд, поставен седмица по-рано.

Средната лихва по 15-годишните фиксирани ипотеки пък се е повишил с един базисен пункт за седмица – от 3,16 до 3,17 на сто. Постигнатото миналата седмица ниво също бе рекордно ниско.

Статистиката за лихвените проценти по ипотеките с фиксирана лихва датира от 50-те години на миналия век.

През последните лихвеният процент по 30-годишните ипотеки кръжи около 4 на сто, но това не води до съживяване на пазара на жилища в САЩ. Причина за това са високата безработица и застоят при ръста на заплатите.

Като възпиращ фактор пред поскъпването на жилищата води и предпазливото поведение на онези, които могат да си позволят нов дом. Повечето от тях са в режим на изчакване цените да паднат още, за да не се окажат с кредит, надвишаващ стойността на имота им.

В изчисленията на Freddie Mac попада основно лихвеният процент по ипотеките, но не се включват допълнителните такси при отпускане на кредит. Те се движат на ниво от около 0,8 на сто за 15 и 30-годишните ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още