IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черногорци възмутени от информациите за силно руско присъствие на имотния пазар

Брокери отричат, че 40% от имотите в страната са собственост на руснаци

19:40 | 25.01.12 г.
<p>
	Изглед към Котор, Черна гора. Снимка: Lonasweb. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Изглед към Котор, Черна гора. Снимка: Lonasweb. Лиценз: Creative Commons

Черна гора опроверга твърденията в медиите, че руснаците доминират на местния пазар на имоти, предаде британският портал The Move Channel.

Неотдавна в пресата се появиха информации, че 40% от имотите в балканската държава се купуват от руски инвеститори. Местни агенти на недвижими имоти обаче определиха изнесените цифри за "абсурдни".

Според Андреа Марстън, бивш партньор в агенцията за недвижими имоти Montenegro Prospects, "достатъчно е да се разходите наоколо, за да разберете, че тези твърдения не са верни". "Мисля, че вероятно 40% от купувачите през 2009-2010 г. са били руснаци, а не, че 40% от целия запас от имоти е продаден на руснаци", посочва експертът.

Според информации в хърватския ежедневник Slobodna Dalmacija в Черна гора има цели села, обитавани от руски купувачи на имоти.

От месеци пазарът на имоти в Лондон се движи от богати руснаци, като много от тях гледат на имотите в чужбина като на сигурно място, където могат да вложат парите си. И в Америка броят на запитванията от страна на руснаци се е удвоил през втората половина на 2011 г.

Марстън обаче настоява, че пазарът в Черна гора е по-разнообразен, отколкото се твърди. "Хърватското издание не споменава огромния брой британци и ирландци, които си купиха жилища в Черна гора", посочва тя.

Според нея е достатъчно да се върнем пет години назад във времето, за да видим, че профилът на купувача в страната е бил разнообразен. Преди настъпването на глобалната криза на пазара в Черна гора масово инвестираха европейци.

Сега обаче руснаците доминират, което поддържа пазара на имоти в Черна гора жив. Дали броят им е достатъчен, за да представлява 40% от всички жилища в страната? Може би да, като се има предвид икономическият климат.

Макар Марстън да се възмущава от информациите в медиите за дела на руските купувачи на пазара, тези твърдения едва ли са толкова вредни, колкото неотдавнашните скандали около незаконното строителство и "градската мафия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още