IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвеститори преобладават на британския пазар на имоти

През декември и януари на тях се падат над половината от общия обем транзакции, както и три от петте най-големи сделки

12:46 | 13.02.12 г.
Чуждестранните инвеститори преобладават на британския пазар на имоти

Чуждесранните инвеститори, които са потърсили убежище за капитала си на британския пазар на недвижими имоти, са преобладавали спрямо местните в края на 2011 г. и началото на 2012 г., показват резултатите от проучване на специализираното издание Property EU.

Данните показват, че през декември 2011 г. и януари 2012 г. във Великобритания са сключени сделки за 4,9 млрд. евро, като на чуждите инвеститори се падат 2,6 млрд. евро, или 53% от общия обем на транзакциите.

Малайзийският институционален инвеститор PNB, който е сравнително нов на пазара на Острова, е извършил най-голямата сделка за периода. Той придоби офис комплекс на 1 Силк Стрийт в Лондон за близо 420 млн. евро от америанската компания Beacon Capital.

Горе долу по същото време се носеха слухове, че PNB е водещ кандидат за закупуване на мажоритарен дял от офис портфейла на Kanam в британската столица, оценяван на 1 млрд. евро.

За периода Великобритания се очертава като най-активния пазар в Европа, следвана от Франция със сделки за 4,2 млрд. евро и Германия с 1,8 млрд. евро. При три от петте най-големи сделки в Обединеното кралство за периода декември-януари купувачите са чуждестранни инвеститори.

Blackstone например придоби логистичния портфейл на Triangle от London & Stamford. Американската компания допълнително разшири логистичните си активи на Острова с покупката на портфейла на Teal от Prologis общо за 335 млн. долара през февруари.

Петата по големина сделка за периода декември-януари бе с участието на южоафриканския инвеститор Kirsh Group, който придоби небостъргача Tower 42 в Лондон за 340 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още